Šta sve treba da znate pre odbrane diplomskog rada

Kategorija: Glavna
Tagovi: Diplomski Radovi, Izrada Diplomskog Rada

Odbranu diplomskog rada čini usmeno prezentovanje rada studenta. On bi trebalo da članovima komisije iznese svoj rad na način na koji on to najbolje ume. Vreme trajanja odbrane je u proseku trideset minuta. Za vreme od pola sata student mora da na jasan i što precizniji način iznese komisiji sadržaj svog rada. Pre nego što se krene na pisanje diplomskog rada potrebno je dobro se pripremiti, i prikupiti podatake. Nakon toga sledi istraživanje čiji je cilj da tema bude što detaljnije urađena. Diplomski radovi poseduju veoma male sličnosti sa seminarskim radovima ali njihove razlike preovlađuju. Odbrana diplomskog rada je usmena i traži se što detaljnije istraživanje.

Temu diplomskog rada bi trebalo da izabere student. On bira šta mu najviše leži i zato je najbolje da student sam bira temu. Na taj način će najbolje iskazati ono što može. Student ima mogućnost da odluči za čist teorijski rad. Ako je on osoba kojoj više leži praktičan rad i istraživanje, preporučiće mu se tema koja će biti potpuno zasnovana na istraživačkom radu. Naravno, moguće je iskombinovati istraživanje i teoriju ako postoji neko kome to najviše odgovara.

Da bi student stekao pravo da brani diplomski rad on mora pre svega da ga prijavi. Prijavu diplomskog je moguće da uradi onog trenutka kada mu ostane maksimum dva ispita do kraja studija.  Student temu prijavljuje kod svog mentora koji je sa katedre koju je sam izabrao. Nakon mora vreme da prođe kako bi sačekao odobrenje od svog mentora i nakon toga pisanje diplomskog može da počne. Student će u dogovoru sa mentorom zakzati datum odbrane diplomskog rada. Dolaskom na odbranu student mora da donose ukoričenu i odštampanu verziju svog rada. Doneće onoliko primeraka koliko ima članova komisije. U naslovu se krije velika važnost diplomskog rada. Iz  njega se može zaključiti o čemu je reč u projktu. Iz tog razloga naslov mora da bude kratak i jednostavan.

 

Toplo se savetuje da se diplomski piše na temu koji student voli, koja ga interesuje i inspiriše. Samo na taj način će rad delovati najbolje što može. Diplomski rad služi kao jaka referenca prilikom traženja posla. 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar