Šta su to zidni stikeri

Kategorija: Glavna
Tagovi: Stikeri, Zidni Stikeri

Zidni stikeri su dekorativne nalepnice čija je namena ukrašavanje enterijera. Najčešće se lepe na zidove, ali i na prozore, ogledala i nameštaj. S obzirom na to da se zidni stikeri prave u najrazličitijim dimenzijama, bojama i oblicima, lepe se i na uređaje poput računara, laptopova i mobilnih telefona.

Ove nalepnice se prave od samolepljivog vinila i prestavljaju jedan od jeftinijih i lakših načina da se neka prostorija u domu oplemeni i učini lepšom i posebnom.

Karakteristični su za sve tipove prostorija, ali se možda i najčešće viđaju u dečijim sobama, Zapravo, izbor motiva koji je primamljiv deci je verovatno najveći. Međutim, to nikako ne znači da su zidni stikeri namenjeni samo deci i dečijim sobama. Naprotiv, lepi motivi i prijatne boje mogi itekako da učine modernijim izgled vaše trpezarije, spavaće sobe, a što da ne i poslovnog prostora, te da učine da boravak u ovim prostorijama bude prijatniji.

Kako se postavljaju zidni stikeri

Jedna od velikih prednosti koje zidni stikeri imaju u ukrašavanju enterijera je upravo vrlo lako postavljanje. S obzirom na to da se oni kupuju kao već isečeni i samolepljivi, dovoljno ih je jednostavno odlepiti od podloge i polako zalepiti za zid.

Najvažnije je dobro pripremiti površinu na kojoj ćete potaviti nalepnicu. Površina mora da bude čista, jer će u protivnom nalepnica vrlo brzo da se odlepi. Dakle, ako zidne stikere lepite na zid, onda zidove očistite od prašine tako što ćete ih dobro obrisati suvom krpom. Ako se odlučite da stiker stavite, recimo, na ogledalo ili na vrata ormara, onda te površine možete oprati i osušiti. Nije preporučljivo da nalepnicu postavljate na neravnu površinu, jer tada ne samo da može da izgubi na svom izgledu, već neće biti ni toliko trajna, mnogo će se lošije zalepiti. Takođe nikako nemojte da postavljavljete zidne nalepnice neposredno posle krečenja. Za potpuno sušenje zidova potrebno je da prođu bar tri nedelje, kako bi sva vlaga isparila. Zidni stikeri zalepljeni na takav zid brže će se odlepiti pod uticajem vlage.

Dakle, kada ste pripremili površinu, polako odvojite nalepnicu sa podloge i prislonite je na površinu gde želite da stoji. Uzmite jednu suvu krpu ili neko drugo parče tkanine i laganim pokretima, bez preteranog pritiskanja, isterajte vazduh od sredine ka krajevima nalepnice. Ponovite taj postupak, ali ovoga puta nešto „grublje“. U slučaju da je neki mehurić vazduh ostao i tad, ne očajavajte, jer jednostavno možete da rešite i taj problem. Uzmite iglu i probušite mehurić. Ako niste zadovoljni time kako ste, odnosno na koje mesto ste zalepili stiker, pre nego što ga drugi put ispresujete krpom možete ga pažljivo odlepiti i zalepiti na drugo mesto, malo pomeriti ili zarotirati, u zavisnosti od toga šta ste zamislili.

I uopšte, jednom zalepljeni zidni stikeri nisu zauvek zalepljeni. Moguće je odlepiti ih i ponovo postaviti, ako je površina na kojoj su bili zalepljeni bila dovoljno kvalitetna i čista, što znači da lepak stikera prilikom odlepljivanja nije sa sobom povukao kreč sa zida ili neku drugu prljavštinu.

Kada vam dosade zidni stikeri, jednostavno ih možete sknuti. To ćete lakše učiniti ako ih malko zagrejete fenom.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar