Tamni kapci kao estetski problem

Kategorija: Glavna
Tagovi: Operacija Očnih Kapaka

Veoma čest estetski problem sa kojima se susreću i muškarci i žene su podočnjaci. Pigmentacija kože u predelu očiju može biti posledica različitih uzroka, a javlja se oko gornjeg područja oka. Istovremeno, može se javiti i pojava tamnih gornjih kapaka i podočnjaka, kada se estetski problem samo pogoršava. 

U ovakvim slučajevima, da bi pronašli rešenje problema, moramo otkriti i tačan uzrok. U daljem tekstu, ukazaćemo na česte probleme tamnjenja kože u području oko očiju, ali i na načine njihovog izlečenja. 

Uzroci pojave tamne kože na kapcima

Tamna koža na kapcima može nastati kao posledica različitih uzroka – naslednog faktora, promena u kapilarima koji se nalaze na kapcima do pojave hiperpigmentacije, tj. neujednačene boje kože. 

Prošireni kapilari na očnim kapcima ponekad mogu učiniti da koža oko očiju izgleda dosta tamnije. Kapilari su izraženiji ukoliko je koža prozirna i izrazito bele puti. Takođe, povrede oka mogu biti uzročnici pojave modrica i tamne boje očnih kapaka. Hiperpigmentacija je specifično stanje promene boje kože koja može nastati usled: 


 Upalnih procesa na koži – različita kožna oboljenja, kao što su alergije, dermatitisi, reumatoidni artritis i sl., što može prouzrokovati otoke i tamnjenje kože.


 Dugo izlaganje suncu – koža tamni od povećane produkcije hormona melanina. Kada se prilikom predugog izlaganja suncu koža ošteti, ona može postati tamnija i dovesti do pojave pega i pegica. Isto se dešava i sa očnim kapcima. 


 Stanjivanje kože – koža oko očiju je poprilično tanka i osetljiva, pa se sa starenjem gubi kolagen u koži i ona se prirodno stanjuje i može postati tamnija od kože lica.  


 Trudnoća – tokom perioda trudnoće, u organizmu žene dešavaju se različiti procesi, što se može odraziti i na kožu trudnica. Zbog pojačane produkcije hormona, u ovom periodu može doći do pojačanog lučenja melanina u koži, koji uzrokuje pojavu tamnih fleka u području oko očiju i drugim delovima kože lica i tela. 


 Konzumiranje određenih lekova – korišćenje nekih medikamenata, kao što je kontracepcija, mogu izazvati pojavu tamnjenja kože i pojave tamnih kapaka. 


 Osim hiperpigmentacije, tamnjenje kože u predelu očiju se mogu javiti i usled naslednog faktora.

Da li se operacijom očnih kapaka može vratiti prirodna boja kože kapaka?


Postoje određeni koraci kojih se možete pridržavati prilikom svojih tretmana lica i predela oko očiju. Postoje prirodni postupci za smanjenje područja oko očiju ali ukoliko prirodni postupci ne pomognu operacija očnih kapaka sigurno pomaže. Ono što možete preduzeti u pogledu smanjenja pojave tamnjenja kože:


 više odmora i sna – ukoliko ste umorni i iscrpljeni, tamni podočnjaci i prostor oko očiju će doći više do izražaja. Zato se trudite da se dovoljno odmarate. 

 koristite hladne obloge – hladne obloge su veoma delotvorne ukoliko postoji problem vidljivih kapilara ili otoka. Zato nekoliko puta na dan odmarajte svoje oči.

korišćenje šminke – prilikom šminkanja, korektor će biti vaš najbolji saveznik u izjednačenju boje kože lica. 

Koje osobe su najviše izložene pojavi tamnih očnih kapaka?

Osobe koje imaju svetliju kožu svakako su najbolji kandidati za pojavu hiperpigmentacije i tamnjenja kože. Međutim, postoje određene situacije koje mogu izazvati pojavu ovog stanja – ne nosite sunčane naočare prilikom izlaganja suncu, ne nanosite zaštitu na lice i očne kapke u vidu krema sa zaštitnim faktorom, u trudnoći ste ili menopauzi, pojava određenih hroničnih bolesti u familiji itd.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar