Trajna epilacija: pripreme, bezbednost, trajanje i rezultati

Kategorija: Glavna
Tagovi: Epilacija, Celulit, Laser, Nega Tela

Pazuh, noge, lice, prepone, bikini zona - toliko delova tela ima koje žene moraju stalno da briju ili depiliraju. Muškarci istu borbu vode protiv maljavih leđa i grudi. U potrazi za trajnijim, ako ne i potpuno trajnim, rešenjem za otklanjanje neželjenih dlaka i jedni i drugi se mogu odlučiti za tretman trajne epilacije. Postoje neke stvari koje se pre tog tretmana moraju znati.

 Kako trajna epilacija funkcioniše?

Trajna epilacija laserom funkcioniše tako što se laserski zraci usmeravaju na površinu kože i prolaze kroz nju. Dalje se kroz pigment prenose do korena dlake gde se nalaze folikuli, odnosno stem-ćelije koje omogućavaju rast dlake. Toplota laserskog zraka oštećuje te folikule.

Pripreme za tretman trajne epilacije

Barem četiri sedmice pre tretmana preporučuje se izbegavanje sunčevih zraka. Isto važi za odlaske u solarijume. Tretman se ne primenjuje na potamneloj koži. Čini se da leto nije najbolji vremenski period za započinjanje trajne epilacije.

Na tretman se ne dolazi sa neobrijanim i dlakavim područjem sa kog želite da uklonite dlake. Trajna epilacija nije isto što i depiliranje voskom. Depilacija voskom, epilatorima ili drugim metodama kojima se dlaka čupa iz korena ne vrši se najmanje četiri nedelje pre tretmana.  Dlake se u tom periodu eliminišu isključivo brijačem, a preporučljivo je i da se brijanje izvrši i dan pre samog tretmana

Bezbednost i trajanje trajne epilacije

Samo određenu količinu laserskih zrakova naše telo može bezbedno da apsorbuje. Zbog toga se tretman trajne epilacije nikada ne vrši na celom telu odjednom. U zavisnosti od toga ko tretman i kako vrši, epilacija laserom može biti bolna. Čak i kada nije bolna, ona izaziva neprijatno peckanje. Međutim, bol i peckanje su samo mala žrtva koja se mora platiti kako bi se dobio vekovima vođen „rat“ između žena i dlaka.

Trajna epilacija se nikada ne primenjuje kod epileptičara, trudnica i osoba koje imaju ugrađen jedan ili više pejsmejkera. Isto važi za one koji boluju od lupusa, leukodermije i ostalih oboljenja vezivnog tkiva.

Trajanje samog tretmana razlikuje se u zavisnosti od toga na kom delu tela se vrši. Epilacija pazuha i bikini zone može da traje samo pola sata, što nije slučaj sa epilacijom nogu ili leđa.

Rezultati trajne epilacije

Trajna epilacija kožu ne čini nežnom i glatkom momentalno. Dlake bivaju potpuno uklonjene u proseku tek nakon petog ili šestog tretmana.

Budući da je cilj laserskih zraka prilikom trajne epilacije pigment dlake kroz koji on dolazi do folikula i oštećuje ih, logično je da se ne uklanjaju sve dlake podjednako brzo i jednostavno. Crne, tamnije dlake lakše se uklanjaju od svetlijih: sivih, riđih i plavih.

Kod nekih osoba potrebno je postupak ponoviti i više od šest puta. Između dva tretmana treba da prođe najmanje šest, a najviše dvanaest sedmica.

Kako se ponašati nakon trajne epilacije?

 

Parfeme, dezodoranse i tople kupke treba izbegavati dan ili dva nakon tretmana, budući da je u tom periodu koža osetljiva. Iz istog razloga se dve sedmice ne sunča niti posećuje solarijum. Takođe, kao ni pre tretmana, ni nakon njega depilacija voskom i drugim načinima koji dlaku uklanjaju iz korena se ne radi. 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar