Trudnoća bez simptoma - ima li razloga za zabrinutost?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

Uobičajeni simptomi trudnoće su jutarnja mučnina, povraćanje, pojačan apetit, osetljivost na ukuse i mirise, natečene i bolne grudi. Intenzitet i trajanje ovih simptoma razlikuje se od osobe do osobe dok u nekim slučajevima mogu i sasvim izostati. 


Koliko je trudnoća bez simptoma normalna pojava? 

Trudnoća bez simptoma nije znak za uzbunu, posebno ukoliko se odsustvo simptoma javlja na samom početku trudnoće. Čak i u kasnijim fazama trudnoće, ovakvo stanje ne znači da nešto nije u redu sa trudnoćom, odnosno da se može završiti pobačajem. 

U prilog ovome govori činjenica da mnoge žene ne shvataju da su trudne dok trudnoća ne uđe u 20. nedelju. Ovo je najčešće slučaj kod žene imaju neredovne menstrualne cikluse ili se nalaze u periodu premenopauze. Studije su pokazale da jedna na 475 žena nema simptome trudnoće do 5. meseca. 

Međutim, izvesni rizici postoje ukoliko je došlo do promena ili gubitka simptoma trudnoće. To mogu biti promene u kretanju fetusa ili iznenadni nestanak svih simptoma. 

Kretanje fetusa može se osetiti oko 16. nedelje trudnoće. Žene koje su prvi put trudne teže uočavaju kretanje bebe u stomaku u odnosu na žene koje su već rađale. U kasnijoj fazi trudnoće (oko 28. nedelje), lekar vam može savetovati praćenje i brojanje fetalnih udaraca

Postoje različiti način izračunavanja fetalnih udaraca i najbolje je da se o tome konsultujete sa svojim lekarom. Uobičajeno je da se vaša beba pomeri deset puta za dva sata. Treba imati u vidu da se fetalni pokreti, po pravilu broje uvek u isto vreme, u odgovarajućem ležećem ili sedećem položaju. 

Ukoliko niste izbrojali predviđen broj fetalnih udaraca, to nije odmah razlog za zabrinutost. Bebe nekad ulaze u ciklus spavanja što može smanjiti broj udaraca. Osim toga nije uvek moguće osetiti sve bebine pokrete, posebno ako je trudnoća starija, pa se beba zbog nedostatka prostora u materici manje kreće.

Sa druge strane, trudnoća bez simptoma u prvom trimestru, odnosno znaci trudnoće koji naglo prestaju mogu ukazivati na neke nepravilnosti i najbolje je da odmah posetite svog lekara. Uzroci mogu biti različiti a jedan od mogućih je i preteći pobačaj čak iako nije došlo do bolova i krvarenja. 


Kako prepoznati trudnoću

Većina žena posumnja da su ostale u drugom stanju kada dođe do izostanka očekivane menstruacije. Da bi se postojanje trudnoće zaista potvrdilo potrebno je uraditi test na trudnoću ili ultrazvučni pregled. Postoje testovi koji se mogu uraditi na osnovu urina u kućnim uslovima.

Ovi testovi nazivaju kvalitativni testovi i samo potvrđuju trudnoću. Sa druge strane, starost trudnoće može se utvrditi samo na osnovu analize krvi - tzv. beta hCG testovi i oni se rade u laboratorijskim uslovima. 

Ukoliko se pitate, kako prepoznati trudnoću pre izostanka očekivane menstruacije, ovo su simptomi koje možete uočiti u najranijoj fazi trudnoće: 

  • bolne i osetljive grudi zbog porasta nivoa hormona progesterona,

  • zatamnjene oreole - područje oko bradavica,

  • umor i pospanost kao posledica hormonalnih promena,

  • mučnina - može se javiti u bilo kom delu dana,

  • pojačana cervikalna sluz, 

  • implantacijsko  krvarenje kada se oplođena jajna ćelija usadi u zid materice,

  • učestalo mokrenje - zbog toga što bubrezi obrađuju više tečnosti nego obično,

  • povišena bazalna temperatura 18 dana nakon ovulacije, 

  • nadimanje i gorušica,

  • osetljivost na ukuse i mirise, uključujući pojačan apetit,

  • promene raspoloženja - osetljivost, razdražljivost.

Neki od ovih simptoma mogu biti i posledica PMS sindroma. Zato ukoliko sumnjate na trudnoću najbolje je da uradite neki od testova za rano utvrđivanje trudnoće. 

 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar