Ulazna sigurnosna vrata i njihova cena – šta je bitno?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

Vrlo važan element koji doprinosi bezbednosti, funkcionalnosti, ali i estetici enterijera prostora našeg obitavanja jesu upravo ulazna sigurnosna vrata. Prilikom njihovog izbora stoga treba da znamo na šta da obratimo pažnju, kao i koliku cenu možemo da očekujemo.

Uloga u prostoru

Ona su zapravo ulazna vrata našeg doma ili poslovnog prostora, koja moraju da zadovolje niz kriterijuma po kojima se i razlikuju od klasičnih vrata. Osim što treba da omoguće nesputano cirkulisanje ljudstva, kao i protok vazduha, moraju pružiti izuzetnu toplotnu i zvučnu izolaciju unutrašnjem prostoru.

Ukoliko se nalaze sa spoljašnje strane objekta, podrazumevano treba da ostanu čvrsta i postojana usled delovanja različitih atmosferskih uticaja, odnosno kiše, snega, grada ili vetra, kao i veoma visokih i niskih temperatura, vlage ili zračenja. Svojom postojanošću ona štite i unutrašnji prostor od vremenskih nepogoda i promenljivih temperatura. Ipak, razlikuju se od klasičnih i po tome što stambenim i poslovnim jedinicama pružaju bezbednost, dakle neprobojna su i svojevrsna zaštita od provala.

Specifične performanse

U skladu sa ulogom koju imaju, ulazna sigurnosna vrata imaju specifične karakteristike zahvaljujući kojima i bivaju drugačija od klasičnih. To znači da su ona površinom najčešće veća, svakako mnogo teža, poseduju sigurnosne brave i dodatna metalna ojačanja u svom sastavu. Štaviše, mogu na sebi imati više različitih tipova brava pomoću kojih se stepen bezbednosti pojačava.

Dakle, bezbednosni faktor suštinski se nalazi u njihovim bravama, kojih može biti više i koje se mogu pokretati na više načina – ključem, preko blututa, ukucavanjem šifre, ostavljanjem otiska prsta itd. Moderna sigurnosna vrata u sebi sintetišu najsavremenija tehnološka dostignuća, kao i estetska, odnosno dizajnerska rešenja.

Estetska strana

Ulazna sigurnosna vrata deo su objekta sa njegove spoljašnje strane, te stoga treba da budu uklopljena sa prozorima i fasadom, odnosno, čak i kada su u boji koja je u kontrastu, treba stilom i dizajnom da budu u saglasju sa njima. Sa druge strane, ona su neodvojivi deo enterijera, s kojim takođe treba da budu u estetskom skladu. Otuda se posebna pažnja pri njihovom odabiru posvećuje upravo njihovoj boji i dizajnu, a zbog toga je na tržištu i veliki broj modela.

Odabir modela

Izbor modela sigurnosnih vrata zavisiće od više parametara. Postoji svakako mnogo opcija – mogu biti jednokrilna, dvokrilna, uopšte različitih dimenzija, od drveta, aluminijuma ili PVC-a, od kombinacije dvaju materijala, sa staklima, ogledalima, različitih boja, te jednobojna, dvobojna, vrlo diskretnih ili pak dominantnih šara, sa kvakama različitih veličina, nijansi i stilova.

Osim ličnog ukusa, koji je u vezi sa samom estetikom, važne su karakteristike, potom uklopivost sa prostorom, ali i cena ulaznih sigurnosnih vrata, koja je uslovljena najpre njihovim kvalitetom, zatim brendom, odnosno proizvođačem, ali i time da li poseduju izvesne sertifikate i ateste.

Bezbednost je najbitnija

Ovo ulaganje svakako je važna i korisna investicija jer mi na ovaj način štitimo i imovinu i svoje ukućane ili zaposlene. Ulaznih sigurnosnih vrata cene se razlikuju, te ona mogu stajati od nekoliko stotina do preko 2000 evra. Ipak, na bezbednosti ne bi trebalo štedeti, posebno imajući na umu da je ovo investicija koja je dugoročna i koja će nam doneti mir. 

 


Komentarisanje je isključeno.