Uz mogućnost polaganja vožnje obezbedite sebi komforniji život

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

Nisu potrebne posebne pripreme pred sam čin polaganja vožnje, osim onih nužnih koje u sebe uključuju položen teorijski deo obuke. Testovi za vožnju jesu koraci koji prethode samoj vožnji. U osnovi je bitno savladati pravila samog saobraćaja i sigurno u sebe upravljati vozilom. U većem broju slučajeva nakon navršenih osamnaest godina ne stiče se ozbiljnost samih kandidata, stoga su potrebne određene pedagoške mere prilikom same obuke kako teorijske tako i praktične. 

Šta podrazumevaju položeni testovi za vožnju

Položeni testovi za vožnju u osnovi predstavljaju pripremu pred samu praktičnu obuku kandidata. Nakon savladanih veština parkiranja vozila uz pomoć bočnih i pravih linija, svaki kandidat izlazi na vožnju otvorenog puta. Uz asistenciju instruktora koji zauzima ulogu suvozača, dobijaju se instrukcije za skretanje vozila i sva upozorenja na putu. Kandidat bi trebalo da razvije dobru komunikaciju sa svojim instruktorom i samim tim u njega ima puno poverenje. Položenim teorijskim delom vožnje, podrazumeva se celokupna primena stečenog znanja. To u sebe uključuje raspoznavanje saobraćajnih znaka i sve svetlosne signalizacije. Potrebno je poštovati pravila prvenstva prolaza, jednosmerne ulice, raskrsnice ali i sve prepreke na putu. 

Kako se adekvatno pripremiti pred sam čin polaganja vožnje

U osnovi svako polaganje ispita, teorijskog ili praktičnog u nama budi isti osećaj odgovornosti sa retkim izuzetcima treme. Stoga se savetuje opuštanje bez opterećenja od mogućeg neželjenog ishoda. Potrebno je znati da svaki kandidat ima mogućnost obnavljanja ispita, sve dok postoji rok položenog prethodnog dela i trajanja lekarskog uverenja. 

Ako vožnja nije savladana iz prvog puta, to ne znači da od toga može nastati manje vredan vozač. Polaganje vožnje od strane kandidata mora biti izraženo kroz upornost i spremnost za reagovanje u svakom trenutku. Potrebno je adekvatno se koncentrisati i na taj način ograditi sebe u smislu dodatnog izlaganja stresu. Ono što kandidate često buni i uliva nesigurnost jeste prisutnost trećeg lica tokom samog čina polaganje vožnje. To znači prisutnost policajca kao člana komisije. Ne postoje loša iskustva u tom smislu, već je potrebno slušati naredbe samog instruktora i pravilno ih ispunjavati.

Šta se očekuje od kandidata za polaganje vožnje

Svaka osoba koja se odluči da postane budući vozač mora imati dozu ozbiljnosti u sebi. Potrebno je realizovati adekvatnu saradnju između instruktora i budućeg vozača. Poštovanje vremena i dolazak u tačnom terminu na zakazan čas govori o našoj spremnosti i ozbiljnosti. Savetuje se izjašnjavanje u smislu nedovoljno objašnjenih pojmova jer je uvek bilo bolje pitati nego nesigurnost u sebi zadržavati. Iako testovi za vožnju budu iz prvog puta položeni, savetuje se svakodnevno obnavljanje signalizacije na putu. Na taj način će se svakim dodatnim časom utvrđivati već naučeno. Na ovakav način se smanjuju mogućnosti većeg broja polaganja praktičnog dela. Ponavljanjem gradiva poboljšavamo pamćenje i našu moć opažanja. 

 

Od kandidata se očekuje psihološka spremnost za samo polaganje i kontrolisanje svog opšteg zdravstvenog stanja. Ako kandidat poseduje slabiju dioptriju, potrebno je prilagoditi uslove puta njegovom stanju. Ne treba zaboraviti poverenje koje instruktor stiče od strane svog kandidata, ono se nadograđuje svakodnevnim razgovorom i blagotvornim savetima za primenu u vožnji. 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar