Voda u prehrambenoj industriji

Kategorija: Glavna
Tagovi: Preciscavanje Vode, Reverzna Osmoza, Aparat Za Vodu

Ukoliko voda po hemijskom ili bakteriološkom sastavu nije odgovarajuća za potrebe određene fabrike, može se izvršiti popravka kvaliteta vode primenom odgovarajućih postupaka.

 

Proizvodnja različitih proizvoda zahteva različitu tvrdoću vode

Potrebni stepen tvrdoće vode u prehrambenoj industriji varira u zavisnosti od proizvoda do proizvoda, kao i od načina prerade. Najčešće se ta vrednost kreće oko 14 nemačkih stepeni. 

Tvrdoća vode utiče na organoleptička i fizičko – hemijska svojstva proizvoda. Soli kalcijuma i magnezijuma mogu da reaguju sa saharozom, pektinom, kiselinama i drugim komponentama proizvoda uslovljavajući promene u ukusu proizvoda i strukturi tkiva. Magnezijumove soli mogu proizvodima dati gorak ukus. Ako se za blanširanje graška koristi suviše tvrda voda i najkvalitetnije sorte graška biće tvrde usled stvaranja kalcijum-pektata. Sa druge strane isuviše meka voda usloviće jako meku strukturu graška, što opet sa tehnološkog aspekta nije poželjno. Tvrda voda smanjuje efekat hemijskog ljuštenja zbog stvaranja nerastvornih kalcijumovih jedinjenja.

 

Kod proizvodnje nekih prehrambenih namirnica poželjna je voda veće tvrdoće. Pri proizvodnji kompota od šljiva, trešanja, višanja i sličnih proizvoda tvrda voda omogućava da se očuva čvrstina i struktura voća.

 

Putem reverzne osmoze mogu se ukloniti nepoželjni sastojci iz vode

Reverzna osmoza je najekonomičniji način prećišćavanja vode. Putem reverzne osmoze pod pritiskom dolazi do razdvajanja koncentrata i rastvarača, odnosno otpadne vode i čiste vode. Na taj način se iz vode uklanjaju joni koji nisu poželjni u proizvodnji nekih prehrambenih namirnica.

Prisustvo nitrata u vodi nije poželjno kada je u pitanju proizvodnja hrane koja se pakuje u metalnu ambalažu jer nitrati dovode do depolarizacije i prelaska kalaja i gvožđa u rastvor, i na taj način dovode do korozije limenke.

 

Prisustvo gvožđa u većim količinama u vodi koja se koristi u prehrambenoj industriji takođe je nepoželjno. Daje vodi specifičan ukus i miris. Gvožđe katališe različite oksidacione procese. Reakcijom gvožđa iz vode sa taninskim materijama dovodi do pojave plave boje proizvoda.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar