Vodič kroz prve tri nedelje trudnoće

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

 

O periodu trudnoće žene pričaju često. Kako su se osećale, da li su i kada osetile prve  simptome, kada su uradile test. U svim tim pričama spomenuće često različite termine, termin početka trudnoće, očekivani i stvarni termin porođaja. Sve to može zvučati prilično zbunjujuće za ženu koja planira prvu trudnoću. Zato je korisno upoznati se sa kalendarom trudnoće. 

Trudnoća ima svoj kalendar

Kako funkcioniše kalendar trudnoće? Prvo što će vas svaki ginekolog upitati jeste kada se imali poslednju menstruaciju. Preciznije, kog datuma počeo vaš poslednji ciklus. Baš taj datum ponavljaćete kasnije prilikom svakog pregleda u toku trudnoće i vrlo je moguće da ćete taj datum zapamtiti i za ceo život.

Prva nedelja trudnoće

Prva nedelja trudnoće računa se baš od tog datuma. Možda zvuči nelogično, ali prve nedelje trudnoće žena i nije trudna. U ovoj nedelji počinje, dakle, još jedan novi ciklus i baš taj dan može biti onaj koji se računa kao prvi dan jedne trudnoće. Od ovog dana ženino telo se priprema za začeće. 

Kako se osećate u prvoj nedelji?

U ovoj nedelji osećaćete se verovatno kao i prilikom svakog prethodnog menstrualnog ciklusa, svaka žena već zna šta u tom periodu može da očekuje. Neke žene prolaze bez većih teškoća, a druge muče menstrualni bolovi u stomaku, bolovi u grudima ili glavobolja. Dakle, nedelja od prvog do sedmog dana poslednje menstruacije pred samu trudnoću jeste prva nedelja trudnoće.

Saveti za prvu nedelju trudnoće

Iako se sa sigurnošću ne zna da će baš ova menstruacija poslednja u narednih devet meseci, lekari preporučuju da se žena koja planira trudnoću pridržava nekih pravila. Za dobar početak moguće trudnoće preporuke su da se hranite zdravo, da se krećete dovoljno, prekinete sa svim lošim životnim navikama kao što su pušenje ili konzumiranje alkohola. Ukoliko pijete neke lekove, trebalo bi da se konsultujete sa lekarom koji će vam terapiju prilagoditi eventualnoj trudnoći. Pored toga, korisno bi bilo da počnete sa uzimanjem folne kiseline koja se preporučuje svakoj trudnici.

Druga nedelja trudnoće

Druga nedelja je važna, jer se tada  telo žene priprema za ovulaciju. Pod drugom nedeljom trudnoće smatra se period od osmog do četrnaestog dana od početka menstruacije. Tkivo materice se zgrušnjava i tako priprema za oplođenu jajnu ćeliju koja će kasnije postati embrion. U ovoj nedelji moguće je da žena ostane trudna, jer se kao početak plodnih dana računa jedanaesti dan koji spada u ovu nedelju. Ipak, začeće se češće dešava nešto kasnije, početkom treće nedelje.

Kako se osećate u drugoj nedelji?

U ovoj nedelji osećaćete se energično, bićete raspoloženi i u dobroj formi. Telo vam na taj način poručuje da ste spremni za trudnoću. Zavisno od trajanja i redovnosti ciklusa možete i izračunati kada tačno počinje ovulacija. Postoje različiti načini za računanje, ali smatra se da se ovulacija pri redovnom ciklusu od 28 dana događa četrnaestog dana ili na samom kraju druge nedelje. 

Plodni dani, treća nedelja

Kraj druge i treća nedelja  su dani u kojima je šansa za začeće najveća. Ukoliko je do njega došlo, ovo su prvi dani vaše trudnoće koju će kalendar računati vrativši se dvadesetak dana unazad.



Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar