Zašto je jabukovo sirće „majka“ zdravlja?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

 

U tradicionalnoj medicini mnogih naroda jabukovo sirće je od davnina lek koji se koristi za lečenje bolesnog grla, upaljenih vena, regulisanje holesterola i šećera u krvi. Hipokrat je pre nove ere koristio jabukovo sirće sa medom kao eliksir koji podiže energiju. Dugo je upotreba jabukovog sirćeta u medicinske svrhe bila utemeljena samo na verovanju da dobro utiče na ove zdravstvene probleme bez naučnih medicinskih dokaza o njegovim lekovitim osobinama.

Danas se medicina istraživački bavi značajem jabukovog sirćeta za sveukupno čovekovo zdravlje. Organski proizvedeno nefiltrirano jabukovo sirće sadrži supstancu koja se zove „majka sirćeta“. Supstanca se sastoji od lanaca proteina, enzima i prijateljskih bakterija i znak je kvalitetnog sirćeta.  Još uvek ne postoje studije koje dokazuju da je „majka“ odgovorna za većinu zdravstvenih koristi jabukovog sirćeta. Njegova široka delotvornost na organizam najbolji je dokaz da je ono stvarno „majka“ našeg zdravlja. 


Lekovitost jabukovog sirćeta krije se u prirodnoj fermentaciji jabuka

Jabukovo sirće nastaje fermentacijom soka od jabuke. Ovaj prirodni eliksir nastaje u procesu tokom koga prirodni šećer koji se nalazi u jabukama razlažu bakterije i kvasac. Najbolje jabukovo sirće dobija se prirodnim cedjenjem organski gajenih jabuka. U njemu nema hemikalija koje bi mogle da uništekorisne sastojke.  Sok se u tom razlaganju pretvara u alkohol, a onda u sirće.

Prirodno jabukovo sirće koje ne sadrži dodatke je tamno braon boje. Talog je normalna pojava u prirodnom sirćetu, on je znak da je nastalo u prirodnom procesu fermentacije. U njegovoj prirodnoj fermentaciji krije se ključ ključ lekovitosti jabukovog sirćeta bazirana na kiselinama, vitaminima, beta-karotenu, vlaknima i mineralima. 


Upotreba jabukovog sirćeta u zdravoj ishrani

Jabukovo sirće daje ukus ali i značajne benefite jelima i pićima koja su zbog njega u svom sastavi prepoznati kao izuzetno zdravi. Preporuka je da se dan započne čašom tople vod eu koju se razmuti kašičica jabukovog sirćeta, malo meda i limunovog soka. Ako se napitak popije na prazan želudac podstiče hidrataciju tela i aktivira sistem organa za varenje.

Salate se preporučuju za svaki obrok sa salatnim prelivom od jabukovog sirćeta koje se meša sa maslinovim uljem, medom, senfom i začinima po želji. Piletina je najukusnija i veoma zdrava ukoliko se priprema u marinadi od jabukovog sirćeta, maslinovog ulja, belog luka, origana i soli. Za ljubitelje neobičnih ukusa je pire od slatkog krompira sa jabukovim sirćetom ili voćna salata sa umakom od jabukovog sirćeta. Odlično osveženje u vrelim letnjim danima je čaša kisele vode sa malo jabukovog sirćeta, kriškom jabuke i malo cimeta. 


Širok spektar koristi u lečenju bolesti

Jabukovo sirće usporava apsorpciju šećera iz hrane i tako pomaže organizmu da upravlja insulinom i stabilizuje nivo šećera u krvi posebno kod osoba sa dijabetesom tipa 2. Usporavanje apsorpcije šećera utiče na osećaj smanjenja gladi i potrebe za unošenjem suvišnih kalorija zato je jabukovo sirće odličan saveznik u mršavljenju. Jabukovo sirće podstiče lučenje želudačne kiseline koja značajno utiče na razgradnju hrane i podržava zdravu probavu.

Sirće doprinosi i procesima detoksikacije tako što pomaže telu da se oslobodi od toksičnih materija. Ukoliko se sirće koristi u zdravoj ishrani i čišćenju organizma još delotvorija je njegova spoljašnja upotreba kod proširenih vena, reumatskih bolesti i hroničnog umora. Sirće se za spoljašnju upotrebu koristi kao obloga ili se utrljava u kožu preko zglobova i proširenih vena. 


Jabukovo sirće za lepotu i negu kože i kose

Sirće se koristi u kozmetičkoj nezi kože. Značajno deluje na balansiranje Ph vrednosti i čišćenje kože od viška ulja i ublažavanju akni i bubuljica. Mešavinom vode i jabukovog sirćeta pravi se prirodan tonik za hidrataciju kože. Tonik treba da sadrži jedan deo sirćeta i osam delova vode. Tom tečnošću tri puta na dan treba da se prska lice. Redovni tretmani doprineće čistijem licu i pomoći će u otklanjanju mitisera.

Nega kose značajno može da se poboljša upotrebom jabukovog sirćeta u ispiranju posle pranja. Pošto se kosa opere prirodnim šamponom treba da se ispere mlakom vodom u koju je razmućena jedna kašika jabukovog sirćeta. Ovaj tretman sprečava pojavu peruti, jača vlasi i poboljšava sjaj kose. 


Jabukovo sirće i med – blagotvorna mešavina

Sirće i med su prirodne supstance koje u spoju deluju blagotvorno na organizam. Jabukovo sirće i med u mešavini znatno utiču na oslobadjanje organizma od prevelike kiselosti do koje dolazi usled veoma stresnog načina života ili prekomernog korišćenja namernica poput nezdrave hrane, pića i cigareta.

Organizam najbolje funkcioniše kada je blago alkalan, a sirće je prirodno kiselo a u konzumiranju postaje alkalno. Med utiče na Ph vrednost tela koja je treba da se kreće u granici izmedju 7,0 i 7,4. Blagotvornu mešavinu jabukovog sirćeta i meda najbolje je konzumirati ujutru pre jela, na prazan stomak.

 


Komentarisanje je isključeno.