Zašto vam predlažemo putovanje u porto?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

 

Zato što je Porto avionom udaljen nešto više od 3 sata, zato što je ređe posećen, zato što je fascinantan grad na obali Atlantika, zato što svakome nudi fantastičan provod i nova iskustva pa mu se svako rado i vraća, zato što je odlična ideja i za kraću i za dužu posetu…

Razloge bi mogli da navodimo u nedogled, ali da bi shvatili istinsku lepotu ovog Protugalskog grada predlažemo vam da rezervišete karte i otputujete, a evo šta bi trebalo da obiđete kada ste već tamo:


Nekoliko informacija o samom gradu, istoriji i značaju


Porto se nalazi u severozapadnom delu Portugalije, na slivu reke Duro u Atlanski okean. Zbog svoje pozicije uvek je bio jedan od strateških centara i poznato mesto još od praistorije.

Naročito je postao poznat u 14. i 15. veku kada je Portugal bio jedan od najvećih centara za započinjanje pomorskih puteva, a kao veliko brodogradilište bio je i mesto gde su se okupljali svi pomorci iz čitavog sveta.

I danas je važan grad Evropske Unije, poznat je po vinu Porto, i dalje je važna luka, ali je i mnogo toga više i zato je interesantan i za turističku ponudu.

Ako posetite ovu regiju očekuje vas umereno kontinentalna klima, ali sa uticajem Golfske struje pa možete očekivati dosta padavina, ali i zelene padine i bogatu prirodu.


Bogato istorijsko i kulturno nasleđe kao da je „zaledilo“ Porto u nekom prošlom vremenu


Porto je pravi primer jednog paradoksa – da je slabija ekonomija grada očuvala njegovu lepotu.

Stvar je u tome da iako je važna luka, on se nije ekonomski razvijao previše pa su se grad malo menjao što je rezultiralo nekim od najstarijih fasada i originalnih kuća koje datiraju stotinama godina u nazad.

Riberia je deo grada koji je čak i pod zaštitom UNESCO jer je mesto koje na pravi način opisuje tu raznolikost u odnosu na druga razvijena mesta. Azulejose su svakako nešto što ćete zapaziti samo u Portu, a reč je o pločicama za oblaganje spoljašnjih i unutrašnjih zidova u plavo-beloj boji i iskorišćene su za kreiranje neke od najlepših slika koje ćete videti.

Sao Bento, železnička stanica, je pravi primer ove umetnosti gde su murali još iz 1903. godine i sastavljeni su od više od 20.000 pločica.

Još jedna znamenitost je Most Luis I koji ima dva nivoa i otvoren je 1886., ali i Livraria Lello, najstarija knjižara u Portugalu koja je služila kao inspiracija za opis u knjizi o Hariju Poteru.

Nezaobilazna je i poseta Porto Catedral koja je građena u gotskom stilu, ali i posetu muzeju Soares dos Reis National Museum, a oduševiće vas istorijski podaci, slike, porcelan, nameštaj…. Ovo je deo sveta koji je imao dodira sa različitim kulturama i one su ostavljale svoj pečat u ovom gradu.

Ne smeju se zaboraviti ni šetalište pored reke, plaže, trgovi, a kada se umorite tu je i nezaobilazna čaša Porto vina i uživanje u lokalnim kulinarskim specijalitetima.


Beograd – Porto avionom za najbolje iskustvo i savršene uspomene


Kada je u pitanju planiranje posete Beograd Porto avionom je najbolja solucija koja će vam omogućiti da čak i najkraće odmor iskoristite na najbolji način.

Put ne umara, traje samo par sati, karta je povoljna, a polazaka sasvim dovoljno. Odaberete najbolji datum i ove jeseni uživate u upoznavanju nove kulture i dalekih naroda. Nećete pogrešiti!






Komentarisanje je isključeno.