Zašto je santorini jedno od najpoželjnijih svetskih ostrva?

Kategorija: Turizam
Tagovi: Putovanja, Santorini, Grčka, Turizam

Jedno od najpoznatijih, najlepših i najposećenijih ostrva u Grčkoj, ali i u celom svetu jeste Santorini, smešten u Egejskom moru, kao deo ostrvske grupe Kiklada. Zanimljivo je da je turizam na Santoriniju počeo da se razvija tek osamdesetih godina prošlog veka. Prvi turisti su bili pustolovi-istraživači koji su bili željni otkrivanja novih destinacija. Međutim, od tada do danas, dakle za manje od četiri decenije, Santorini se razvio u jednu od najpoželjnijih turističkih destinacija na svetu.

Da bi dobro isplanirali put do Santorinija, biće vam potrebno više informacija o razdaljinama između gradova i turističkih destinacija. Ako želite da posetite ovo zadivljujuće grčko ostrvo, možete do njega stići na razne načine. Jedini način da direktno otputujete na Santorini je avionski prevoz. Svi drugi vidovi prevoza, autobus, voz ili sopstveni automobil, podrazumevaju korišćenje trajekta u zadnjoj etapi puta.

Kako je Santorini dobio ime?

Među moreplovcima ostrvo je bilo poznato pod imenom Santa Irini, od čega je i nastao današnji naziv Santorini. Grci ga zovu i Thira po spartanskom kralju za koga se smatra da je pronašao ostrvo, a među starijim nazivima su Stongili (“Kružan”) i Kaliste (“Najlepši”).

Sveta Irena se smatra zaštitnicom ostrva. Za nju se veruje da štiti parove koji se venčavaju na Santoriniju. Puno je mladih koji su uvereni da će im ova legenda o zaštitnici ostrva pomoći da ostanu u srećnoj vezi do kraja života, pa na Santorini dolaze da bi svoju ljubav učinili večnom. Zato je čitav jedan deo ostrva ispunjen potpisima parova, utisnutim u crnu i crvenu vulkansku zemlju. Kada se uz ovu činjenicu uzmu u obzir i čarobni zalasci sunca, nema sumnje da je Santorini jedna od najromantičnijih destinacija na svetu.  

Santorini i vulkani

Santorini je ostrvo vulkanskog porekla. Nekada je bilo ovalnog oblika, ali ga je velika vulkanska eksplozija pretvorila u polumesec i ono danas ima oblik obrnutog slova “C”. Na njemu se nalaze dva vulkana.

Jedan od njih je bio uzrok velike prirodne katastrofe u istočnom Mediteranu koja se dogodila oko 1.600. godine p.n.e. kada je nastala kaldera, a centralni deo ostrva eksplodirao i potonuo. Ova kaldera sa dubinom od oko 400 m, zajedno sa jezerom Krater (Oregon), spada u najveće na svetu. Prilikom erupcije došlo je do velikog pomeranja vodene mase pa je oko 42.000 triliona m3 vode preplavilo ostrvo, a dim bio visine oko 36 km. Cunami koji se tada desio uništio je severnu obalu Krita i u jednom trenu zbrisao celu minojsku kulturu. Od 1950. godine vulkan se potpuno smirio, a nakon toga je 1956. godine ostrvo prodrmao jak zemljotres, ali je erupcija vulkana izostala.

Drugi vulkan se nalazi na 20 km od Fire i zove se Kolumbos. Njegova najveća erupcija desila se 1650. godine, kada je nastao krater koji je danas smešten pod vodom. Mnogi zbog toga tvrde da je Santorini mitska Atlantida iz poznate Platonove parabole.

Tira (Fira), glavni grad ostrva

Upravni centar ostrva, smešten u sredini zapadne obale Santornija, na litici koja se uzdiže iznad mora do nadmorske visine od 270 m. Karakteristične građevine belo-plave boje i ulice od mermera, koje su podizali najbogatiji trgovci, samo su neka od bitnih obeležja grada. Uske ulice u centru grada su pretrpane hotelima, kućama, tavernama i prodavnicama od kojih su najzastupljenije zlatare. Fira važi za jedan od bitnih centara izrade unikatnog nakita.

Arheološki muzej u Firi poseduje vredne eksponate Kikladske civilizacije, kao i figure i vaze pronađene u Akrotiriju. Akrotiri je drevni grad koji je iskopavanjima iz 1967. godine otkriven ispod vulkanskog pepela. U Thiri se nalaze  još dva muzeja: Muzej Thire i Muzej folklora. Crkva Agios Minas iz 18. veka, zaštitni je znak Santorinija.

Još jedna od atrakcija je stara luka do koje se možete spustiti žičarom ili na leđima magarca. Među meštanima Santorinija, za magarce se vezuje legenda da se u njihovom telu nalaze duše umrlih ljudi koji nisu bili dobri u prošlom životu, pa sada plaćaju grehe noseći teret i ljude na svojim leđima.

Oia (Ia), omiljeno odredište na Santorniju

Najstarije naseljeno mesto na ostrvu, poznato kao “grad štrumpfova”, smatra se najlepšim turističkim selom na čitavom svetu. Ispod naselja su smeštene plaže Ammoudi i Armeni do kojih se dolazi stepenicama. Kuće su zavučene duboko u vulkanske stene, okrečene u belo sa plavim krovovima, prozorima i vratima. Jedan od najprepoznatljivijih objekata Ie je Vetrenjača, čest motiv na razglednicama. U mestu postoje mnogobrojne radnje koje nude raznoliku robu (rukotvorine, nakit, suvenire), kao i nekoliko malih umetničkih galerija. Najpoznatiji verski objekat je crkva Panagia izgrađena u čast mornara.

Izdvajaju se i dve rezidencije jednog pomorskog kapetana iz ranog 19. veka, građene u venecijanskom renesansnom stilu, od kojih je jedna 2002. godine pretvorena u luksuzni hotel “1864. The Sea Captain’s & Spa”. Druga se nalazi na glavnom seoskom putu, a renovirana je 1986. od strane čuvenog arhitekte Loannis Zaggeliosa. Obavezno posetite i Muzej pomorske istorije Thira (Naval Maritime Museum), gde ćete videti drevne pomorske karte, staru pomorsku opremu, crteže, modele starih i novih brodova, a tu je i  biblioteka sa mnogo pisama i dokumenata.

Najveći spektakl koji će vam prirediti Oia jeste posmatranje zalaska sunca za koji mnogi tvrde da je najlepši na svetu.

Kamari, najpopularnije konačište Santorinija

Nekadašnje mirno ribarsko selo danas je najpopularnije prenoćište na ostrvu. Uz more se prostire šetalište dugo 3 km na kome je smešten veliki broj kafića, restorana i mnogobrojnih radnji. Kamari je savršen za porodične odmore sa malom decom.

Crkve Santorinija

Za ostrvo je karakterističan veliki broj crkava i kapela, ukupno 352 verska objekta, od kojih su većinu izgradili pomorci iz zahvalnosti prema svecu koji ih je čuvao od oluja. Sve crkve su izgrađene u kombinaciji bele i plave boje. Bela simbolizuje slobodu duha, dok je plava oličenje mora i neba, kao božanskih kuća. Najstarija je crkva Sv. Stefana na planini Mesa Vouno koja je izgrađena početkom 5. veka. Crkva Sv. Jovana u mestu Oia jedna je od najslikanija na svetu i nalazi se na mnogim razglednicama i kalendarima.

Plaže na Santoriniju

Najbolje plaže se nalaze na južnoj i jugoistočnoj strani ostrva. One su, zahvaljujući vulkanskom poreklu, jedinstvene po formi i boji. Plaže na severu ostrva su mirnije i nude veću privatnost, pa su idealne za porodice sa decom. Plaže na jugoistočnoj obali su najuređenije. Neke od njih, poput Monolitosa, Avis i Kamari, naročito su primamljive za ljubitelje vodenih sportova. Najpoznatije plaže Santornija su Perise i Perivolos, prekrivene crnim peskom, koje turisti sa svih strana naše planet ubrajaju u najlepše svetske plaže. Takođe, na Santoriniju obavezno treba posetiti i plažu Red Beach sa crvenim peskom.

U blizini obale Santorinija postoji 17 lokaliteta za ronioce, a to su olupine brodova, zidine, pećine, morski grebeni, prava idila za najhrabrije istraživače.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
Poznavalac22
Istražuj, testiraj, odbaci/primeni = unapredi sebe.