Kako da pravilno upalite automobil po hladnom vremenu

Kategorija: Automobili
Tagovi: Saveti, Pomoc, How To

Mnogi ljudi ne vole hladno vreme. Moramo da se natrontamo odećom, teže se krećemo, veće su gužve i ne možemo da funkcionišemo kao inače. Slična situacija je sa automobilima, čiji pojedini delovi čine da se auto teže startuje zimi. Evo kako da delujete preventivno na vremenske uslove i uspešno upalite automobil zimi.


Hladna zimska jutra su bukvalno najgore vreme za probleme sa paljenjem automobila. Nažalost, ta ista hladna jutra su najverovatnije vreme kada ćete imati probleme sa kolima. Za život bez stresa, naučite zašto se ovo dešava i kako da to sprečite.

Kako biste znali šta da uradite da sprečite probleme sa paljenjem automobila zimi, korisno je da razumete tačno kako hladno vreme utiče da se auto teško pali. To se dešava iz četiri razloga, tri od njih utiču na većinu vozila, dok četvrti utiče starije automobile.

1. Akumulatori ne vole hladnoću

Hladno vreme i akumulatori se uopšte ne slažu. Svaki akumulator sa kiselinom, a takvih je većina, proizvodi manji napon (snagu) kada je hladno, ponekad znatno manje nego uobičajeno. Akumulator pokreće zamajac koji započinje kompresiju u komori, kada je snaga smanjena ovo postaje teže.

2. Ulje motora takođe ne voli hladnoću

Kada je hladno, ulje se zgušnjava i ne protiče toliko dobro kao u normalnim uslovima. Zbog toga se svi pokretni delovi motora teže pokreću. To znači da vaš akumulator, koji je već oslabljen zbog hladnoće, mora da izbaci još više snage nego inače da bi pokrenuo motor.

Dobra vest je da se ovaj problem može lako preduhitriti, jer za motorno ulje cena nije preterano ograničavajući faktor.

3. Problemi sa gorivom

Ako se u dovodu goriva nađe voda (što ne bi trebalo da bude slučaj, ali se dešava), temperature ispod nule će izazvati zamrzavanje vode, što će blokirati dotok goriva. Ovo je najčešće slučaj u tankim crevima za gorivo, koja se lako blokiraju ledom. Automobil sa zamrznutim dovodom goriva će se verovatno upaliti, ali će se ubrzo ugasiti ili će motor kašljucati.

Vozači dizela mogu imati poseban problem. Dizel gorivo može da se zgusne i pretvori u gel na dovoljno niskim temperaturama, a onda nema sile da upalite automobil.

4. Problemi sa karburatorom

Automobili napravljeni pre sredine 80-ih godina imali su karburator (benzinci), u kojem su se mešali gorivo i vazduh i slali u komoru za sagorevanje. Karburatori su delikatne spravice, koji često ne rade kako treba u niskim temperaturama, jer se na sitnim mlaznicama formira led.

Ovaj problem ne utiče na automobile koji nemaju karburator već direktno ubrizgavanje, pa ako je vaš automobil iz 90-ih, ne morate da brinete o ovome. Međutim, vozači starijih automobila ili antikviteta verovatno već znaju da hladno vreme izaziva problem sa karburatorom.

Kako da sprečite ove probleme?

Najbolji način za sprečavanje problema sa hladnim vremenom je da ih uopšte nemate. Ne možete da utičete na vremenske uslove i stvorite sunce kada ga nema, ali možete da preduzmete određene mere.

Čuvajte auto na toplijem mestu

Automobil ne voli hladnoću, to je prilično jasno, zato je čuvanje automobila na toplijem mestu prilično logičan izbor. Neka od potencijalnih rešenja mogu biti da parkirate u garažu, bilo da se garaža greje ili ne.

Naravno, bolje je ako je zagrejana, ali je svakako bolje da auto bude parkiran u hladnoj garaži nego napolju.

Ako nemate garažu, gledajte da parkirate pored nekog velikog objekta, nadsrešnice, ispod drveta ili pored zgrade. Fora je u fizici hlađenja i grejanja, a automobil koji je parkiran na ovakvim mestima može biti za nekoliko stepeni topliji od onog parkiranog na otvorenoj čistini.

Ukoliko se nalazite na teritoriji sa ekstremno hladnim temperaturama (više od -15°) bilo bi korisno da upotrebljavate grejače motora. Postoje grejači za blok motora, ulje i bateriju. Grejači bloka motora su najčešće upotrebljavani, ali vozači koji žive u arktičkom pojasu mogu imati sva tri.

Promenite ulje

Proverite uputstvo proizvođača kako biste utvrdili koje ulje vaš automobil koristi. Moderna sintetička ulja podnose niske temperature mnogo bolje od biljnih. Pronađite gradaciju koja vam treba, broj kao što je 10W-40, i promenite ulje.

Aditivi za goriva

Prodavnice auto delova i benzinske pumpe prodaju aditive za goriva kojima se snižava temperatura na kojima gorivo postaje neupotrebljivo. Samo obratite pažnju da li gorivo sa pumpe već dolazi sa aditivima ili ne.

Kako da pravilno upalite automobil zimi?

Paljenje automobila zimi će se razlikovati od običnog, preduzmite sledeće korake prilikom startovanja:

  1. Isključite svu elektroniku kako bi akumulator imao maksimum snage

  2. Okrenite ključ i pustite ga da vergla - ali nemojte mnogo čekati, jer anlaser može lako da se pregreje.

  3. Ako se ne upali, sačekajte minut - dva, pa probajte ponovo

Ako ništa ne upali, moraćete da palite automobil preko kablova. Ali znajte da je šetnja navodno bolja od teretane...

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
Poznavalac22
Istražuj, testiraj, odbaci/primeni = unapredi sebe.