Tajne profesionalnih kuvara: 5 obaveznih alata koje imaju

Kategorija: Kulinarstvo
Tagovi: Kuvanje, Kulinarstvo, Saveti

Svi moramo da jedemo svaki dan, te većina nas barem u nekom razdoblju života kuva. Ako želimo ukusne i zdrave obroke, neophodno je da istražimo narodni kuvar ili pitamo baku za neki recept koji se generacijski prenosi s kolena na koleno u porodici.


Praktična znanja o pripremanju hrane i održavanju osnovne opreme nisu lako dostupna, iako je kuvanje jedna od najosnovnijih životnih veština. Kada se upuštamo u proces kuvanja, savete uglavnom tražimo na internetu ili od mame.

Danas je na internetu moguće naći obilje recepata, ali retko gde se mogu saznati informacije o tome koji su osnovni alati koji su potrebni za pripremu hrane i kako se održavaju. Svi mi u kuhinji imamo brojne lonce, tiganje, džezve, escajg, ali često ne znamo kada i za šta koju posudu možemo upotrebiti.

U daljem tekstu ćete imati priliku da se upoznate sa tajnama profesionalnih kuvara i kojih su to pet obaveznih predmeta koja bi svako domaćinstvo trebalo da poseduje.

Lonci i tiganji debelog dna

Oni koji često kuvaju, znaju da je pored vrhunske veštine kuvanja i kvalitetnih namirnica, za pripremu ukusnog ručka neophodno dobro posuđe. Naime, lonci koji imaju debelo dno održavaju stabilnu temperaturu i čuvaju ukus hrane, a tiganj sa poklopcem čini da hrana bude uvek topla i sveža.

U zavisnosti kog su materijala, postoji nekoliko pravila održavanja. Ukoliko je posuda od inoxa ne ribajte ga žicom, bakreno posuđe ne perite u mašini za pranje sudova, dok je titan najsigurniji, najčvrši i najotporniji, te se teško može ošteti koju god tehniku održavanja da izaberete. Mana posuđa od titana je što loše provodi toplotu, ali kako je nereaktivan, upotrebom ovakvih posuda ne morate brinuti da ćete u organizam unositi neželjene jone metala.


Profesionalni kuvarski noževi

Prema mišljenju profesionalnih kuvara, ono što je u svakoj kuhinji potrebno za pripremu obroka svakako je kvalitetan set noževa. Kako bismo lako sekli, sitnili i ljuštili, profesionalni noževi su nam neophodni. U moru noževa nije lako izabrati one prave, te je bitno dobro istražiti tržište i raspitati se pre same kupovine.

Dobar profesionalni kuvarski nož mora imati odlično sečivo koje se ne tupi i koje može da seče većinu namirnica. Mora biti izgrađen od kvalitetnog materijala, kako samo sečivo, tako i drška. Kako bi nam bio lak za upotrebu, sama drška noža treba da bude glatka i ne isuviše teška. Za održavanje noževa je bitno imati dobar oštrač za noževe, te ukoliko osetimo da nam se neki nož tupi, možemo odmah reagovati i rešiti problem. Oštrenje noževa se preporučuje jednom nedeljno.

Daska za sečenje

Kako je za svako spremanje jela potrebno iseckati neko povrće, kao što radimo pri pripremi salate recimo, daska za sečenje je broj dva svake kuhinje. Bilo da su plastične ili drvene, daske su neka vrsta pomagala kada je spremanje obroka u pitanju. Služe nam kao podloga za sečenje ili lupanje mesa, te će nam sačuvati radne površine i stolove u kuhinji.

Kada je održavanje dasaka za sečenje u pitanju, plastične daske je dovoljno isprati vodom kako bi sprali sve ostatke hrane, dok je sa drvenim daskama nešto drugačija situacija. Naime, u zavisnosti koja vrsta drveta je u pitanju, neophodno je kada osetite da je daska gruba na dodir, uzmete nekoliko kapi maslinovog ulja, namažete vašu dasku i ostavite da se osuši. Savet je imati ih nekoliko u domaćinstvu.

Štapni mikser

Štapni mikser je omiljeno pomagalo u kuhinji otkako je pojavio na tržištu. Njegova upotreba se često ograničava samo na pripremu supa i šejkova, međutim prednosti štapnog miksera su brojne. Naime, jeftiniji je od bilo kog blendera, a može da uradi sve što i sam blender.

Ne samo da je malih dimenzija, pa ne zauzima mnogo mesta, već je i veoma lagan za upotrebu i održavanje. Deo sa sečivom je moguće odvojiti od baznog dela i samo isprati vodom kako bi sprali ostatke hrane. Štapni mikser je pogodan za pripremu bilo koje hrane koju treba da ispasirate, izmiksujete ili umutite.


Drvene varjače

Nezaobilazna pomagala svakog domaćinstva su drvene varjače. Veliki izbor dimenzija i oblika omogućava laku pripremu bilo kog jela. Od svakodnevnog kuvanja ručka do pripreme zimnice, uvek je potrebno imati nekoliko varjača.

Postoje i plastične varjača, međutim drvene su kvalitetnije i zdravije za korišćenje. Kada je održavanje varjača od drveta u pitanju, slična je situacija kao i sa drvenim daskama za sečenje. Posle svake upotrebe neophodno je isprati varjaču i povremeno se savetuje da se oribaju oštrijom četkom umočenom u mešavinu soli i sirćeta i zatim ih isprati vodom. Kako bi vam duže trajale, kada osetite da su grublje pod rukom, možete ih premazati jednom kapljicom maslinovog ulja i ostaviti da se osuši.

 

Ukoliko se još niste oprobali u kulinarskim igrarijama, vreme je da pokušate sa najjednostavnijim receptom kao što su špagete sa sirom. Kakvo god da vam ispadne jelo za koje se odlučite, svaki sledeći put će biti sve bolje i bolje. Zato, opremite kuhinju osnovnom i kvalitetnom opremom i kuvanje može da počne.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
Poznavalac22
Istražuj, testiraj, odbaci/primeni = unapredi sebe.