Kako se pripremiti za prvo dete

Kategorija: život
Tagovi: Bebe, Roditelji, Saveti

Dolazak bebe na svet sigurno je najveća promena koja može da zadesi roditelje i iskustvo koje iz temelja menja percepciju na stvari. Tokom perioda trudnoće, prioriteti roditelja se menjaju, vrednosti i očekivanja mogu dramatično da se prebace ka drugoj krajnosti, ali je taj tranzicioni period normalna odlika dolaska prinove.

Inicijalno uzbuđenje koje prati vest da će vaša porodica uskoro dobiti novog člana, brzo je zamenjeno planovima i pripremanjem “terena” za dolazak bebe. Od spremanja dečje sobe i garderobe, preko pripreme zaliha i nameštaja, pa sve do opremanja automobila za prinovu, dug je put koji roditelji prelaze u pripremanju za dete. U nastavku teksta pročitajte kako se pripremiti za prvo dete.

#1 Kupite pogodnu dečju garderobu

Priprema za dolazak prvog deteta treba da krene od dečje garderobe. S obzirom na to da je u pitanju prvo dete, kupovina dečje garderobe je neophodna u pripremi za dolazak bebe. Odrađivanje šopinga na vreme, u sedmom ili osmom mesecu trudnoće, može da vam uštedi dosta vremena i da vas na vreme pripremi za dolazak deteta.

Benkice, prekrivači, jastuci, peškiri, pidžamice i kapice, samo su neki od komada odeće koje morate da potražite prilikom kupovina prigodne dečje garderobe. Kada je u pitanju prvo dete pripreme se obavljaju gotovo svakodnevno, ali je garderoba nešto što možete da obavite i u poodmakloj fazi trudnoće. 

Takođe, razmišljajte unapred i pripremite i sledeće dve veličine za vašu bebu. Deca brzo rastu, razvijaju se i napreduju, pa se tako menjaju i veličine odeće koja im odgovara. Bilo da ste već kupili garderobu za prvo dete ili tek planirate šoping, imajte na umu da bi bilo poželjno da razmišljate unapred.

#2 Sredite dečju sobu - kućne pripreme za bebu

U zavisnosti od toga da li je na putu dečak ili devojčica, sređivanje dečje sobe može da bude u paleti odgovarajućih boja. Naravno, možete da birate zanimljive dečje dezene i ukrase koji su univerzali, da pustite mašti na volju prilikom sređivanje dečje sobe. Krevetac je još jedan deo koji spada u obaveznu dečju opremu, a ukrasni KIDO jastuk pletenica za krevetac može da bude odličan dodatak kod dekorisanja dečje sobe.

Kućne pripreme za bebu se odnose i na sređivanje one “aparature” koju će beba koristiti. Poželjno je da sterilišete flašice i cucle, posebno zbog činjenice da su oni jedan od glavnih nutritivnih izvora tokom razvoja deteta i da bebe dobar deo vremena provedu uz cuclu ili flašicu.

Takođe, kućne pripreme za bebu treba da uključite i pripremu odgovarajućeg nameštaja i prilagođavanje vašeg doma prinovi. Stolica za ljuljanje, dubak za hodanje, kolevka, mrežica, uz već pomenuti krevetac, samo su neki od delova nameštaja koje je potrebno nabaviti kako biste se pripremili za dolazak prinove. 

#3 Pripremite kozmetiku i lekove za dolazak bebe u porodicu

Dolazak bebe u porodicu zahteva i viši nivo sanitarnog održavanja vašeg doma, uz veću potrebu za čišćenjem i sređivanjem stana ili kuće, kako bi beba bila zaštićena od grinja i prljavštine. Zbog delikatne prirode novorođenčadi, pored opremanja kuće i sređivanja stvari, potrebno je da pripremite lekove i kozmetiku koji će olakšati život vašeg deteta, ali i vaš život.

S obzirom na to da su bebe u prvom delu svog života veoma osetljive, nije retkost da dobiju ojed, odnosno da se na koži javi crvenilo. Jedan od najboljih saveznika u takvim situacijama je bebi puder, koji ima višenamesku funkciju kod održavanja čistoće deteta, a tu su i različite kreme i pomade protiv ojeda, koje mogu da budu od pomoći.

Pored toga, dobro je da pripremite neki osnovan set lekova, uz savet pedijatra ili farmaceuta, kao što je lek za snižavanje temperature, dok je termometar prilagođen bebama još jedan od preparata koje je dobro da imate u kući za dolazak bebe u porodicu.

#4 Poslednje pripreme za prvo dete - sređivanje automobila i pakovanje torbe za bolnicu

Nakon što ste se pripremili za dolazak deteta u vašu kuću, potrebno je da obavite i finalne pripreme za prvo dete, koje ne uključuju samo domicilne obaveze, već se tiču i ostalih aktivnosti koje su od velikog značaja u dočekivanju deteta. To podrazumeva i pripremu jedne posebne odevne kombinacije za bebu nakon izlaska iz porodilišta.

Kako se porođaj približava, tako je poželjno obaviti i pripreme koje se tiču torbe za bolnicu. Pripreme za prvo dete podrazumevaju i da vam treba spavaćica i donji veš, uz dodatak osnovne kozmetike. Takođe, neke majke žele da ponesu i posebnu odevnu kombinaciju nakon izlaska iz porodilišta, pa je i to deo stvari koje se pakuju u torbu za bolnicu.

Još jedna od aktivnosti koja se tiče pripreme za prvo dete tiče se i vašeg porodičnog automobila. Neka vozilo uvek bude spremno tokom poslednjeg meseca trudnoće, a poželjno je i da se na zadnjem sedištu ugradi deo namenjen novorođenoj bebi, odnosno fiksirana auto sedišta za decu.

 

Dolazak prve bebe je za svakog roditelja veoma emotivno, stresno i prelepo iskustvo. Kombinacija tih faktora zahteva odličnu pripremu, a stavke koje smo naveli u velikoj meri obuhvataju i pomažu u pripremi za najsrećniji dan svakog roditelja. 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
Poznavalac22
Istražuj, testiraj, odbaci/primeni = unapredi sebe.