Renoviranje kuće i stana - šta sve morate da znate o ovom poduhvatu

Kategorija: život
Tagovi: Nema tagova

Već duže vreme planirate da renovirate kuću ili stan, ali pre nego što vas muči jedno pitanje - odakle početi? Koji su sve neophodni koraci koje morate preduzeti pre nego što se odlučite na jedan takav poduhvat?

Pre svega, morate da imate na umu koji je vaš krajnji cilj i šta želite da postignete sa renoviranjem? Da li ćete renovirati ceo prostor ili samo određene prostorije? Da li ste nabavili adekvatnu stolariju? Kada planirate da započnete ceo proces? 

Postoji toliko toga što možete da uradite pre nego što započnete ceo proces oko selidbe, a evo koji su to sve neophodni koraci koje svakako morate preduzeti pre same selidbe. 

#1 Određivanje vremena i budžeta za renoviranje  

Renoviranje je jedan naporan proces koji zahteva dosta vremena, naporan fizički rad, dobru organizaciju, ali i određen budžet koji ćete pripremiti isključivo za ovakvu vrstu poduhvata.

Kada ustanovite koji vam je tačan budžet, shodno tome možete dalje da planirate nabavku materijala, odličan i uigran tim ljudi koji će učestvovati u čitavom procesu renoviranja, zatim ustanovite tačno vreme kada će se renoviranje odigrati kako biste sve ukućane na vreme priremili za to. 

#2 Rušenje zidova - zahtevan poduhvat u celom procesu

Rušenje zidova spada u elementarni i često neophodni korak renoviranja koji zahteva oprezan pristup. Morate imati na umu da rušenje može biti zahtevno ukoliko ne koristitie adekvatne alate i mašine uz pomoć kojih će čitav ovaj poduhvat biti odrađen efikasno, bezbedno i brzo.

Pre samog rušenja, od velike je važnosti da angažujete statičara koji će ustanoviti da li je rušenje zida moguće ili ne, kako bi se izbeglo ugrožavanje stabilnosti objekta u kome je planirano rušenje, ali i da bi se izbegle nepotrebne povrede i neka veća oštećenja. 

#3 Izbacivanje starih stvari  - elementarna stavka 

Jedna od najbitnijih stvari pre nego što počnete sa ostalim radovima jeste demontaža, odnosno izbacivanje starih stvari iz prostora koji se renovira. Ovo se najpre odnosi na skidanje poda, starih pločica, prekidača, sanitarija, vrata i ugradnog namštaja.


Zatim izbacivanje čitavog nameštaja i kompletno čišćenje prostora pre nego što se započnu radovi. Ako živite u stambenoj zgradi, bilo bi poželjno da sve stanare obavestite da će se renoviranje održati u vašem stanu tokom određenih datuma i da tu poruku zalepite na ulazna vrata zgrade, kako biste izbegli nepotrebne sukobe sa ostalim stanarima.

#3 Nove instalacije i stolarija - nabavka na vreme 

Sledeća stavka na redu jeste ugradnja novih instalacija i nabavka nove stolarije.    Nakon što ste sve izbacili iz prostora, možete početi sa postavljanjem novih električnih instalacija kao i instalacija koje se odnose cevi za kanalizaciju i vodovod. 

Ukoliko želite da menjate stolariju u stanu, vodite računa da novu stolariju poručite na vreme. Kako biste nabavili adekvatnu stolariju koja će biti idealna za vaš stan ili kuću, neophodno je da pozovete firmu od koje ste poručili stolariju, kako bi vam njihov stručan tim došao i uzeo tačne mere prozora i vrata. Sve to zahteva određeno vreme i zato je preporučljivo da ovo rešite što je pre moguće.

#4 Gipsani radovi i hidroizolacija - važni elementi  

Morate da računate da neki objekti zahtevaju i određene gipsane radove kao i to da će renoviranje kupatila podrazumevati hidroizolaciju u kupatilu. Za ovakvu vrstu poduhvata, najbolje je angažovati provereno dobre keramičare koji će obaviti ovako nešto na najbrži i najefikasniji način. 

#5 Molerski radovi - za pravo osveženje zidova i prostorija

Molerski radovi su sastavni deo svakog procesa renoviranja. Odaberite omiljene boje u koje želite da okrečite zidove i angažujte odličnog majstora koji će ovakav poduhvat obaviti profesionalno i brzo. 


Prvo se zidovi gletuju, pa tek se onda prelazi na tkz. “prvu ruku krečenja”. Ne zaboravite da postavite aluminijumske lajsne na samim uglovima prozora kako bi sve prošlo u najboljem redu. 

#6 Postavljanje podova, stolarije i završni radovi za kraj

Kada ste se pobrinuli o svemu navedenom, sledeće stavke na redu su postavljanje stolarije, podova, kao i završni radovi koji podrazumevaju postavku parket lajsni i silikonisanje. Nakon svega toga ide, tkz. “završna ruka krečenja” kako bi ste kompletirali čitav ovaj proces. 

Uživajte u preuređivanju vašeg životnog prostora 

Renoviranje je zaista jedan od najzahtevnijih procesa koji svakako oduzima dosta vremena, para i energije. Često vas može i psihički i fizički iscrpeti. Međutim, pokušajte da se potpuno opustite i da doživite čitav ovaj proces kao nešto što će vam omogućiti noviji i lepši životni prostor o kakvom ste oduvek maštali!

Uživajte u preuređivanju vašeg doma i radujte se divnim rezultatima koji sigurno neće izostati!

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
Poznavalac22
Istražuj, testiraj, odbaci/primeni = unapredi sebe.