Vožnja u zimskim uslovima - evo na šta treba obratiti pažnju

Kategorija: Automobili, život
Tagovi: Zima, Automobil, Vožnja

Vožnja i posedovanje sopstvenog vozila daju veliku dozu slobode. U svakom trenutku, uz dovoljno dobar plan puta i sredstava za gorivo, možete otići i na drugi kraj kontinenta, samo ako to želite! Ipak, vožnja sa sobom nosi i veliku dozu odgovornosti, na koju se mora obratiti posebna pažnja. 

Bezbednost na putu je uvek prioritet, bilo na velikim rutama, ili svakodnevnoj vožnji po gradu, a tokom zime, zbog vremenskih uslova, mora da se podigne na viši nivo. 

Dakle, pre nego što se zaputite na zimovanje, put do grada po želji, ili neku drugu destinaciju, pa čak i svakodnevnu vožnju u mestu u kom živite, potrebno je da znate i primenite određena pravila, koja će omogućiti da budete spokojni tokom puta i po najsnažnijoj mećavi. 

U nastavku teksta predstavljamo vam šta je to što bi trebalo da znate i da učinite kada se odlučite na vožnju u zimskim uslovima. 

#1 Vožnja tokom zime uz plan B koji uvek treba imati na umu

Budite spremni na sve i ne dopustite da vas panika spreči da postupite na adekvatan način. Hitna i brza pomoć na putu gde god da se nalazite je nešto na šta bi trebalo da računate u svakoj situaciji. No, kako nažalost nikada ne možemo da znamo kada će nam trebati, kontakt pouzdane službe za pomoć na putu trebalo bi da uvek imate kod sebe.

Sigurna šlep služba može doći u svako doba dana i noći, bilo gde na putu i pomoći vam da otklonite vozilo sa puta. Osim toga, pomoć u vidu automehaničara na koga možete da se oslonite u svakom trenutku uvek je dobrodošla. Zato u telefonu uvek imajte zapisan kontakt telefon šlep službe i automehaničara - ovo je najbolji recept za plan B u slučaju neželjene situacije. 

#2 Poštujte sve propise o vožnji automobila tokom zime

Montirane zimske gume su jedan od dobrih primera. Od 1. novembra do 1. aprila trebalo da bi da imate zimske gume na svakom putu gde je sneg ili poledica. U ovom periodu morate da imate montirane pneumatike čija je dubina šare barem 4 mm. Osim toga, lanci su obavezni na najmanje 2 točka, a pravila poput posedovanja paketa za prvu pomoć, kao i fluorescentnog prsluka, koja se važe tokom cele godine, obavezne su i u ovom periodu.

Svaki propis donet je uz brigu o sigurnosti na putu na umu, te predstavlja pouzdan nacin da povećate svoju bezbednost tokom vožnje u zimskim i u drugim uslovima. Poštujte pravila i ništa ne prepuštajte slučaju.

#3 Za duge maršrute uvek imajte detaljno isplaniran put

Ako prelazite dug put u zimskom periodu, savetujemo da dobro isplanirate svoju maršrutu, mesta gde ćete stati na odmor i kojim ćete putevima ići. Raspitajte se o bezbednosti na putevima, istražite sve alternativne puteve i obavezno utvrdite kada se na kom putu može očekivati gužva.

Kada budete imali sve ove informacije, vrlo lako i jednostavno ćete napraviti sjajan plan putovanja, kojim ćete zaobići gužvu, voziti sa mnogo više samopouzdanja, ali i na mnogo bezbedniji način - unapred ćete znati svaki naredni potez.

#4 Uvek sedajte za volan potpuno odmorni i rasterećeni

Obratite pažnju na svoju koncentraciju i to kako se osećate pre nego što sednete za volan radi putovanja preko zime. Ovo, naravno, ne važi samo za vožnju u zimskim uslovima, već uvek, ali je uz vremenske nepogode na putu još važnije! Ogroman broj saobraćajnih nezgoda događa se upravo zbog manjka koncentracije tokom upravljanja vozilom, ili nedostatka adekvatnog sna. 

Zato nikada ne sedajte za volan i ne krećite na put, ali ni u kratke vožnje, bez dovoljne količine sna, dobrog psihofizičkog osećaja i mirne glave!

#5 Zima kao savršen povod za promenu vozila

Nekada razlog nedovoljnog osećaja sigurnosti tokom vožnje nije ni nedostatak opreme, ni koncentracije, a ni plana putovanja, već - starosti vozila ili nedovoljno dobrog funkcionisanja automobila. Upravo kada vam je potrebna najveća sigurnost tokom vožnje, ovakav auto moze otkazati poslušnost sa kvarom nekog njegovog dela. 

Poslednje što želite jeste da usred snega stanete na putu jer vaš auto iz nekog razloga opet ne želi da se upali, zar ne?

Možda je ovo pravo vreme i odličan razlog da promenite svoje vozilo. Iznenadili biste se sa koliko malo ulaganja možete kupiti novije i pouzdanije vozilo, ako samo tražite na pravim mestima i nađete dobru agenciju za otkup svog polovnjaka. 

Čak i havarisani automobili mogu se prodati po korektnoj ceni, pa se raspitajte o tome koliko vaše vozilo vredi, zatim pogledajte ponudu i cene automobila na prodaju i napravite računicu - vrlo je moguće da sebi možete da priuštite nov automobil, a da toga niste ni bili svesni!

Uz ove savete i naznake o tome na šta treba da obratite pažnju, sigurno će ova zima proteći bez mnogo muka na putu! Vozite pažljivo i uvek brinite o svojoj, ali i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju. Želimo vam srećan put i lepu zimu.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
Poznavalac22
Istražuj, testiraj, odbaci/primeni = unapredi sebe.