Evo zašto je nova godina za neke ljude najstresniji period u godini

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

Praznična euforija obično donosi mnogo radosti, planiraju se proslave, sabiraju utisci od godine koju ostavljamo za sobom, i kreira se atmosfera u kojoj bi svi trebalo da se osećaju svečano i uzbuđeno povodom onoga što sledi. 

Ipak, da li je to zaista tako? 

Podaci da najveći broj ljudi poseti terapeuta baš u ovom periodu, kao i to da stepen anksioznosti i depresije biva povećan tokom praznika, govore o tome da novogodišnja ekstaza češće izaziva kontraefekat od onog pozitivnog zbog koga je i kreirana. Više o tome pročitajte u tekstu koji sledi. 

Prevelika očekivanja od novogodišnje proslave 

Novogodišnja proslava se detaljno priprema unapred, i već na jesen počinje da se postavlja čuveno pitanje “Gde ćeš za Novu godinu?”, pa čak i oni koji nisu ljubitelji praznične atmosfere uzmu ovo pitanje u razmatranje. 

Tako će jedni odmah krenuti da traže mesto u različitim hotelima, među kojima je i hotel Hilton za Novu godinu preko Beograd noću sajta, dok će drugi početi da se raspituju među prijateljima i poznanicima gde bi mogli da odu za doček. 

Ovakvo planiranje često stvara osećaj uzbuđenja, iako vam ishod ne može biti poznat, i ne znate kakva vas zabava čeka. Ekvivalentno uzbuđenju nastaju i velika očekivanja, koja retko kad budu u potpunosti ispunjena. Dakle, vrlo lako se možete uplesti u vrzino kolo koje za posledicu ima razočaranje umesto provoda za doček Nove godine

Sabiranje uspeha, ali i neuspeha u godini koja ostaje za nama

Tendencija da sumiramo utiske, pravimo rezime u svojoj glavi i da se bavimo time šta je moglo drugačije, prisutna je gotovo kod svih ljudi. Ipak, nekima to pada mnogo teže nego drugima. Zato novogodišnje preispitivanje, i stavljanje uspeha na vagu nekima može biti izuzetno stresan događaj, koji će ih podsetiti na stvari koje nisu uradili a obećali su sebi. 

Ovo može stvoriti poseban osećaj nezadovoljstva i neispunjenosti od koga je izuzetno teško trgnuti se u trenutku. Ono što nam nikako ne pomaže jesu i društvene mreže, koje se tokom praznika pretvaraju u prostor gde se mnogi razmeću svojim uspesima, i ponosno dele slike svih svojih postignuća iz minule godine. 

Ova pojava dovodi to toga da se upoređujemo sa drugima, što ima veoma nepovoljan uticaj na čovekovu psihu, pa kao glavni savet koji vam možemo dati je da se što više izmestite iz ovakvog okružena, i da pokušate da se u prazničnom periodu prisetite lepih događaja, koji vas čine srećnim. 

Usamljenost i emotivno preispitivanje 

Gotovo svaka praznična reklama govori o porodici, prijateljstvu, bliskim ljudima i zajedništvu. Dok u mnogima ovakve reklame i kampanje bude sentimentalnost, i toplinu, ima i onih koje ovakve stvari podsete na gubitke i osećaj usamljenosti.

Neki će se setiti raskida koji ih je veoma pogodio, osećanja koja još uvek nisu iščilela, neko će pak misliti na ljude koji su daleko i sa kojima ne mogu da budu. Oni koji se već dugo osećaju usamljeno produbiće taj osećaj, i neće se osećati prijatno. 

Emotivno preispitivanje dolazi u različitim oblicima, a nestabilnost na ovom polju je veoma pipav teren na kome eksplozija sreće, uzbuđenja i konfeta nikako nije dobrodošla. Zato, pokušajte da krajem godina pokažete mnogo više empatije za ljude oko sebe. 

Osvrnite se, razmislite o tome da li postoji neko kome je teško i da li biste mogli da ga oraspoložite? Ako ima - učinite to, i uđite u Novu godinu sa istinskim osećajem sreće i požrtvovanosti. 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
Poznavalac22
Istražuj, testiraj, odbaci/primeni = unapredi sebe.