Koliko su pravi opisi poslova važni za studente?

Kategorija: Karijera
Tagovi: Posao, Karijera, Školovanje, Životni Put

Mrzeo sam da čitam "opise poslova" kada sam upisivao Fakultet bezbednosti pre 5-6 godina, jer su svi do jednog mogli da se uporede sa skriptom za neki predmet iz menadžmenta. Prekratko, suvoparno, isprazno i nedorečeno. Nisam imao nikog ko bi mogao da bi pomogne i objasni šta su obaveze jednog menadžera bezbednosti, kao što verujem da je i mnogim studentima idalje nepoznate čime će se baviti na različitim vrstama drugih poslova.

Moj fakultet nije imao mnogo veze sa onim čime se danas bavim, ali sam shvtio da iskustva koja stičem tokom naučnog rada i studiranja, uvek imaju vrednost, i pre ili kasnije će se prikazati važnim. Pri izboru životnog puta, ona nisu trenutno mnogo važna, ali tuđa iskustva ljudi koji se određenim poslom, bio on naučnog ili "svetovnog" karaktera, mogu biti veoma važna.

Iz tog razloga mislim da su opisi poslova na koje studenti mogu naići na Internetu, veoma važan faktor kog manjka, a svo svoje znanje i iskustva sam uložio upravo u to, da uz par prijatelja, studentima olakšam izbor svog fakulteta, karijernog puta i budućeg posla.

Zato sam želeo i da putem teslio naloga predstavim svoj projekat. On se zove "Moj (budući) posao".

Šta je moj (budući) posao?

Recimo samo da su to sažeti i zanimljivi video opisi poslova koje predstavljaju stručnjaci koji se datim poslom zaista bave, opisuju sve do detalja. Kako izgleda radni dan, koje su obaveze i dužnosti, kako izgleda saradnja sa kolegama i još važnije - kako se zaposliti?

Najbolji u svojim profesijama pružaju odgovor na sledeća pitanja:

  1. Čime se baviš?

  2. Kako izgleda tvoj radni dan?

  3. Da li radiš samostalno ili u timu?

  4. Kako se dolazi do tvog posla?

 

Opisi posla su tu da otkriju koje su prednosti, ali i mane posla kojim ćeš se baviti u budućnosti. Najvažnije od svega, tu se mogu čuti i konkretni saveti i iskustva kako se zaposliti na nekoj poziciji i da li ti je na tom putu potrebno neko formalno ili neformalno obrazovanje, obuke ili polaganje državnih ispita?

 

 

Kako sam rekao da je naučni put veoma važan pri izboru posla, zanimljivo je bilo pomenuti da je prvi snimak serijala upravo predstavio posao profesora na fakultetu.

 

Uz želju da i sami otkrijemo odgovore na ova pitanja, pokrenuo sam projekat “Moj (budući) posao”.

 

Novi video snimci sa transkripcijom izlaze svake nedelje u 20h na:

Koje opise poslova možete videti i šta je fokus projekta?

Svi poslovi su cilj projekta “Moj (budući) posao”. Želja autora je da se predstave sve profesije i pozicije u različitim kompanijskim strukturama, kao i malim preduzećima. Od vrhunskih parketara, zubara, medicinskih sestara, preko energetičara, softverskih inženjera, dizajnera pa sve do hr stručnjaka, marketara, direktora resora, profesora na fakultetima i više od toga.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
Poznavalac22
Istražuj, testiraj, odbaci/primeni = unapredi sebe.