Najuzbudljivije ski staze planina na balkanu

Kategorija: Turizam
Tagovi: Skijanje, Zimovanje, Balkan, Turizam, Sport

Sezona zimovanja i skijanja je sve bliža. Skijanje na brdovitom Balkanu, na odličnim stazama koje su u ponudi, nudi obilje mogućnosti i za one koji vole ekstremniju stranu ovog sporta.


Planinski centri u Srbiji i regionu pružaju posetiocima veliki izbor planina za skijanje i hotela za odmor. Skijaški centri na Balkanu, po svojim skijaškim stazama, izvrsnoj ponudi i kapacitetu, mogu da pariraju najboljim skijaškim centrima sveta.

U balkanskim zemljama postoji veliki broj skijaških centara koji nisu ekstremno skupi, čak i u sred sezone. Upravo je to razlog zašto su planine za skijanje u Srbiji i susednim zemljama sve popularnije destinacije koje obilaze turiste iz cele Evrope.

U daljem tekstu pročitajte koje su to najuzbudljivije ski staze planina na Balkanu, a na vama je odluka koja destinacija je najpogodnija za vaše zimovanje.

Kopaonik, Srbija

Kopaonik, kao najposećenija planina u Srbiji kada je skijanje u pitanju, predstavlja raj za ljubitelje zimskih sportova. Kako godišnje ima oko 160 zimskih dana, ovu planinu mnogi biraju za zimovanje. Iako raspolaže velikim kapacitetima kada su u pitanju hoteli i apartmani Kopaonik je često rezervisan mesecima unapred. Više od 55km alpskih i 18km nordijskih staza privlače i početnike i iskusne skijaše.

Kategorija plavih staza je najbrojnija i sadrži 23 staze, od kojih je najposećenija Karaman. Ove staze su namenjene onima koji skijaju više rekreativno. U crvene staze spada 10 staza i Gobelja je napoznatija među skijašima. Staze crvene kategorije su rezervisane za one koji imaju više iskustva i znanja kada je skijanje u pitanju. Crnih staza je najmanje, svega 6, ali one su neminovno najuzbudljivije i na njih idu samo najhrabriji i najspretniji. Kao najuzbudljiviju ski stazu, skijaši izdvajaju stazu Krčmar.

Jahorina, Bosna i Hercegovina

Ono po čemu je ski centar Jahorina poznat su Zimske Olimpijske igre održane 1984. godine. Ova planinska lepotica godinama privlači turiste zbog prirode i pogodne klime koja Jahorini donosi oko 150 snežnih dana godišnje.

Na Jahorini je u ponudi osam ski žičara i ski liftova, kao i 20km dobro povezanih alpskih staza. Od 20 staza, na ovoj planini najviše ima staza crvene kategorije. Naime, samo 4 plave od kojih je najpoznatija staza Poljice. Crvenih staza ima 14 i najposećenija je Ogorjelica. U crnu kategoriju spadaju dve, ali veoma ekstremne staze. Iskusni skijaši najviše vremena posvećuju stazi Prača, koja je namenjena samo za oštar spust.


Kranjska Gora, Slovenija

Blizu granice sa Austrijom i Italijom nalazi se najpopularnija zimska turistička destinacija u Sloveniji. Na nadmorskoj visini od oko 1200m nalazi se ski centar Kranjska Gora, biser na sunčanoj strani Alpa. Svojom primamljivom ponudom, predstavlja veliku konkurenciju austrijskim i italijanskim ski centrima.

Ovaj ski centar u svojoj ponudi ima 20km uređenih ski staza, od kojih su tri plave, pet crvenih i četiri crne, koje su rezervisane za one najekstremnije u ovom sportu. Ono što je karakteristično za ovu planinu Balkana je što u ski centru postoje organizovana noćna skijanja i skijanje za avanturiste, izvan staza, sa grebena Julijskih Alpa. Adrenalinskim ovisnicima, ovaj vid skijanja učiniće zimovanje nezaboravnom i uzbudljivom avanturom.

Bansko, Bugarska

Bugarska je raj za one koji su željni uživanja na snegu. Ski centar Bansko se smatra ekskluzivnim ski centrom u istočnoj Evropi s razlogom. Naime, pristupačne cene, dobro opremljeni hoteli i gostoprimstvo domaćina učiniće da vam zimovanje ostane najlepša zimska uspomena.

Kao najmlađi bugarski ski centar, Bansko je veoma popularno mesto za skijaše iz Evrope. Više od 60 vrhova iznad 2.700m nadmorske visine privlači turiste svake zime. Kako je Bansko i nacionalni park, ovaj ski centar posećuju i oni koji nisu baš spretni u skijanju, već žele da se nadišu svežeg vazduha i ojačaju imunitet. Zbog oštre klime, zimska sezona na ovoj planini traje i do šest meseci, te u snegu i skijanju možete uživati do maja.

Popova Šapka, Makedonija

Na Šar planini, visoko iznad Titova, nalazi se najposećeniji makedonski ski centar Popova Šapka. Prvoklasne ski staze na Popovoj Šapki počinju na oko 1.700m nadmorske visine, a povezane su ski liftovima i žičarama.

Sa samo 9,6km uređenih ski staza, ovaj ski centar je pogodan i za početnike i decu, kao i za one sa srednjim nivoom skijanja. Pravi izazov i uzbuđenje za ljubitelje ovog sporta je velika oblast van obeleženih staza.

 

Ukoliko planirate odmor, idealno je vreme da počnete da razmišljate o skijalištima i destinacijama koje ispunjavaju vaše uslove zimovanja. Kako Balkan nudi veliki izbor ski centara, imate mogućnost da izaberete baš ono što je po vašoj volji, pa zato što pre rezervištite svoj smeštaj i ski pass na vreme i prepustite se zimskoj čaroliji!

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
Poznavalac22
Istražuj, testiraj, odbaci/primeni = unapredi sebe.