Prirodne oaze u beogradu koje ćete voleti

Kategorija: Glavna
Tagovi: Priroda, Oaza, Beograd

Ljudi koji žive u velikim gradovima, koji su naviknuti na prevoz, gužve, zagađenja, barem jednom dnevno pomisle kako bi pobegli negde gde mogu da udahnu vazduh punim plućima i gledaju u opuštajuća zelena prostranstva.


Srbija je zemlja koja svom narodu daruje kombinaciju moderne prestonice koja se poslednjih godina sve više kotira kao svetska turistička atrakcija i prirodna blaga poput predivnih rečnih dolina, planina, nizija i jezera. I pored činjenice da je razvoj planinskog turizma u usponu, tempo života XXI veka je sve brži, stoga je narod ređe u situaciji da pobegne od gradske vreve do mesta koji zahtevaju vreme. Zato je Beograđanima neophodno da u svojoj okolini nađu način da sa porodicom, partnerom i prijateljima provedu kvalitetan dan u prirodi. Koja su to mesta u Beogradu koja predstavljaju prave prirodne oaze, pročitajte u nastavku teksta.

Gradski park u Zemunu

U starom delu gradu, na 500 metara od Keja Oslobođenja, nalazi se gradski park u Zemunu koji je ograđen sa čak 5 ulica. Spada u zaštićen prostor kulturno-istorijske celine „Staro jezgro Zemuna” i ujedno je najstarija oaza opštine. Zauzima približno površinu od 8 hektara i poseduje preko 1300 stabala četinara i listopadnog drveća. U parku se mogu uočiti ostaci uništenog zemunskog zamka, rimski sarkofazi i nekoliko spomenika. Park je idealan za duge šetnje, ali i za one koji vole da treniraju na otvorenom. Za najmlađe, u okviru parka je i igralište za decu uzrasta do 12 godina.


Zemunci koji vole da kombinuju prirodno okruženje nadomak reke i moderne stanove toplih boja biće uskoro u prilici da uživaju i u stambeno - poslovnom kompleksu koji nosi naziv Zelena Avenija.

Karađorđev park

Karađorđev park je pravi biser Beograda koji svojom lepotom privlači ljude iz svih opština a koji je tokom istorije bio mesto mnogih tragičnih događaja. Između Bulevara oslobođenja i Nebojšine ulice, nalazi se park, a preko puta njega najveći pravoslavni hram na Balkanu - Hram Svetog Save. Ovaj park je popularan po svojoj burnoj istoriji u toku koje je za vreme turskog napada na Beograd 1806. bio smešten jedan od logora ustaničke vojske Karađorđa. Danas, ovaj park je poznat po idealnoj lokaciji koja omogućava svim Vračarcima da odmore na nekoj od klupica parka i uživaju u impresivnom pogledu koji on pruža.

Zvezdarska šuma

Šuma izuzetne površine od preko 137 hektara od kojih je 21 uređen za potrebe parka je idealno mesto kada vam je potreban mir i potpuna relaksacija. Zbog bujne vegetacije i starog drveća kog je park prepun, moći ćete da se nadišete svežeg vazduha na svega par kilometara od centra grada. Poznata po svojim retkim vrstama, Zvezdarska šuma je stanište mnogim ugroženim vrstama ptica i biljaka. U Zvezdarskoj šumi postoje igrališta za decu, biciklističke staze, teren za mini golf, teren za boćanje kao i deo za sve koji žele da se bave sportom na otvorenom. Plan Beograda je da 2021. godine Zvezdarska šuma postane evidentirana površina koja spada u dobra grada Beograda. Za ovo su se izborili građani koji žele da park spasu od seče i gradnje.

Trešnja

Morali smo da svrstamo i mesto Trešnja na ovu listu, koji se nalazi na 30ak kilometara od centra grada. Na ovom izletovalištu se nalazi i istoimeno jezero sa izvorima hladne vode što upotpunjuje komfor svim posetiocima. Priroda ovog mesta je neverovatna, a svi koji ga posete mogu da uživaju u sportskim aktivnostima i roštiljanju. Trešnja je definitivno mesto koje ispunjava sve kriterijume koji su vam potrebni za odmor, a najbolji momenat je što je sasvim blizu.


Za bilo koje od ovih mesta da se odlučite, sigurno će vam prijati. Najbitnije je sa kim ćete provesti svoje slobodno vreme u prirodi, a Beograd je tu da vam ponudi mesta koja će biti vaš sinonim za oazu. Bilo da idete sa porodicom ili želite da se bavite meditacijom i individualnim sportom, svako od ovih mesta će vam pomoći u tome.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
Poznavalac22
Istražuj, testiraj, odbaci/primeni = unapredi sebe.