Depresija

Kategorija: Glavna
Tagovi: Depresija, Psihologija, Psihijatrija, Simptomi

Šta je depresija?



Depresiju mogu izazvati mnogobrojni faktori: nagomilan umor, monotonija, dosada svakodnevnog života, nepravedne optužbe, gubitak posla, prevare, rastanak sa voljenom osobom, razvod, smrt bliske osobe... Paradoksalno je to što uzročnikom depresije može biti i rođenje sopstvenog deteta. Do depresije može doći čak i nekog bez vidiljivog razloga.

Često se dešava da se bogata, emotivna i delikatna duša susreće sa žestokom realnošću, trpi nepravdu trudeći se da ne primećuje uvrede i stisnuvši zube ignoriše konflikte. Sve se to čini da se ne bi učestvovalo u destruktivnim događajima i da bi se čovek ogradio od patoloških odnosa sa okolinom. Čovek čini sve da bi spasao svoj moral i da se ne pretvori u agresivnu životinju. Ćutanje često samo pojačava prvokacije. Reklo bi se da je to paradoksalno, ali strpljenje postaje inkvizitor koji osuđuje čoveka na nova mučenja.

Uprkos svemu što je pomenuto, negativna informacija proniče pravo u srce i neprimetno se nagomilava. Ukoliko se ne nađe način kako se osloboditi od te negativne informacije, ona obrazuje matricu bolesti. Ubrzo psiha daje prve signale-simptome o problemu: napetost, loš san, opsesija. To je upozorenje za ono što obično sledi. Ukoliko se situacija ne promeni, mozak „isključuje“ takvu ličnost od nepravilnog načina života i jednostavno uključuje mehanizam depresije.


Depresija je ozbiljni poremećaj raspoloženja i fizičkog zdravlja kada organizam pokušava na svaki mogući način da izvede čoveka iz neprirodnog ponašanja u stanje pasivnosti. U nekim slučajevima čak u bolničku postelju, a u fatalnim slučajevima u suicid.

Treba imati u vidu da se sem klasične tuge, potištenosti, duševnog tereta ona može maskirati u simptome drugih bolesti. Bol u stomaku, srčani bol, promena krvnog pritiska, alergije vode čoveka različitim specijalistima. Ukoliko se pravi uzrok bolesti krije u emotivnoj sferi, bez konkretnog lečenja depresije se ti problemi neće rešiti.


Pogledajte kako se podmuklo može maskirati depresija, obavijajući se u nekim slučajevima i suprotnim simptomima:

- Usporenost i težina u telu
- Hiperaktivnost, nemirni pokreti
- Osećaj krivice, osećaj niže vrednosti, autoagresija, negativan odnos prema svom izgledu
- Mržnja i agresina prema okolini
- Nesanica, buđenja tokom noći
- Pospanost tokom većeg dela dana i noću
- Smanjenje ili potpuni gubitak apetita
- Povećan apetit, proždrljivost
- Nagli gubitak na težini
- Gojenje
- Mnoštvo raznih poremećaja varenja
- Poremećaji rada srca i krvnih sudova
- Kožne bolesti, alergija i pseudoalergija
- Alkoholizam, tabletomanija, narkomanija...

Ovaj spisak simptoma depresija je beskonačan. Ljudi boluju, traže pomoć na raznim mestima, doživljavaju razočarenja, padaju u očaj dok pravu pomoć nalaze samo kada se obrate specijalisti u oblasti depresije.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar