Sve o aknama i bubuljicama

Kategorija: Glavna
Tagovi: Akne, Bubuljice, Lecenje Akni, Lečenje Akni I Bubuljica, Akne I Bubuljice

Ogledalo je predmet koji se najviše upotrebljava u doba puberteta. Procenjivanje sopstvene vrednosti posmatranjem u ogledalu tipično je za adolescente. Zbog toga je razumljivo zašto pojava akni može da izazove psihičko opterećenje kod mladih.

 

Da li nešto možemo učiniti kad se akne već pojave?

Naravno da možemo.

Prvi korak je da nešto više saznamo o njima.

Acne vulgaris (juvenilis) javljaju se sa pojačanim radom žlezda sa unutrašnjim lučenjem u doba puberteta.

Lojne žlezde proizvode loj (sebum) koji daje koži potrebnu masnoću i elastičnost. Kod nekih osoba primećuje se nasledno povećano lučenje loja. To se vidi po brzom mašćenju kose i povećanoj masnoći kože lica. Kod ovih osoba češća je pojava akni nego kod mladih sa normalnom funkcijom lojnih žlezda.

U doba puberteta poremećenim odnosom seksualnih hormona androgena - esterogena u korist androgena, dolazi do pojačanog lučenja lojnih žlezda i do orožavanja zida izvodnih lojnih kanala.

Ovako nastala masa koja se sastoji od loja i keratina iz orožalih ćelija oksidira i zatvara izvodni kanal lojnih žlezda (comedo). Na licu se primećuju crne tačkice. Njihov sadržaj može spontano sam da se prazni ili uz lak pritisak. 

Neki od tih lojnih kanala ostaju zatvoreni pa kasnijim nagomilavanjem loja nastaje bubuljica. Pražnjenjem bubuljice nastaje mali levkasti ožiljak.

Teži oblik akni je kad zapaljenski proces zahvati, ne samo lojne žlezde, nego i okolno tkivo. Akne tada grade ciste i apcese, a njihovim pražnjenjem na koži nastaju ožiljci i ulegnuća.

Ovako izmenjena koža je odlična podloga za razvoj bakterija najčešće Staphuloccocus,Microbacilus seborrhoae.

Šta iritira lojne žlezde?

- Neodgovarajuća ishrana.

Ne treba jesti premasnu i začinjenu hranu, slane, masne sireve, orahe i slatkiše, naročito ne čokoladu.

- Poremećaj rada creva — neredovno pražnjenje kod opstipacije ili ubrzano pražnjenje kod kolitisa.

- Žarišne infekcije na krajnicima ili kvarnim zubima.

- Poremećaj rada štitne žlezde

- Nervoza

- Premor

Ove nadražujuće faktore lojnih žlezda treba otkloniti, a zatim pristupiti lečenju akni.

Lečenje akni sprovodi se u prvom redu održavanjem higijene, umivanjem mlakom vodom i medicinskim sapunom. Noću se stavljaju medicinski preparati koji vrše sušenje i ljuštenje orožalih ćelija epitela, zatim se ujutru lice briše dezinficirajućim alkoholnim rastvorima. Kod težeg oblika akni koriste se kortikosteroidni kremovi koji ublažuju zapaljenje i antibiotske masti koje sprečavaju infekciju kože. Povremeno treba uzimati antibiotike širokog spektra u trajanju od desetak dana.

Lečenje akni sprovodi se ne samo primenom lekova nego i promenom ishrane i načina života. U ishrani neka bude više voća i povrća uz izbegavanje pomenutih namirnica. Uvedite šetnje u vaš svakodnevni život, gimnastiku na svežem vazduhu, sunčanje i kupanje. Izbegavajte stresne situacije i neka bude dovoljno sna u vašem dnevnom rasporedu. Popravite sve kvarne zube!

To je znanje koje treba da imate o aknama, ali učinimo i drugi korak: primenite savete, cenite svoje zdravlje. Otkrijte nešto više o sebi i videćete da vi niste samo lik u ogledalu, već mnogo više od toga.

To što se vidi je samo estetska forma jedne ličnosti, a pravo njeno bogatstvo nalazi se u unutrašnjosti. Ona osoba koja nađe za vredno da otkrije vaše duhovne vrednosti sigurno neće smatrati ružnim lice koje nije glatko i ružičasto kao kod italijanskih lutki. Osoba, kao što ste vi, postoji samo jedna na svetu. Dakle, pravi ste unikat!

 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar