Prašina u laptopu - laptop vam se greje

Kategorija: Laptopovi
Tagovi: Prasina U Laptopu, Laptop Se Greje, Ciscenje Prasine U Laptopu, Ciscenje Ventilatora U Laptopu

Često ste primetili da vam se laptop posle kratkog vremena zagreje, da počne kočiti operativni sistem. Problem je u nagomilanoj prašini na mestu gde treba izlaziti vruć vazduh iz laptopa. To mesto je primetili ste kao rešetke sa neke od strana laptopa. 

 

Šta se dešava, 

Ventilator ima ulogu izbacivača vrućeg vazduga iz laptopa, ali isto tako on uvlači hladan vazduh u laptop i meša ga sa toplim. Uvlačeći hladan vazduh on ventilator uvlači i lestice prašine koje se nagomilavaju unutar laptopa i smanjuju protok vazduha. Često se desi da ventilator od prašine blokira i uopšte se ne okreće.

Mogući problemi, 

Toplota u laptopu može stvoriti velike probleme, i mogu nastati veliki i skupi kvarovi. Svi čipovi koji su integrisani na matičnoj ploči ne trpe visoke temperature, i oni polako otkazuju. Procesor pod visokom temperaturom kašlje, sve sporije radi dok ne pregori. Također i hard disk nije otporan na velike temperature pa možete rizikovati gubitak važnih podataka.

Cena popravke kod ovih kvarova je preko 100 eura, nekada mora da se menja cela matična ploča koja košta i preko 200 eura. 

Kako to rešiti

Lako! Potrebno je samo odneti laptop u neki od servisa i očistiti svu prašinu iz laptopa, staviti termalnu pastu na sve vitalne čipove, očistiti i podmazati ventilator. 

Ponekada pomaže i samo izduvavanje onog rešetkastog otvora, jakim pritiskom vazduha. Recimo odnesite laptop kod vulkanizera i zamolite ga da vam na sekund pozajmi pištolj na vazduh. Par puta otvor na laptopu produvajte , ali sve poklopce sa donje strane otvorite, jer će veliki deo te prašine nekuda izaći, pa joj vi tako omogućite da izađe napolje. Ovo je dobro rešenje ali nije za duge staze, jer se ta prasina samo vrati u laptop i posle se opet ta ista opet nakupi. Ali bićete mirni par meseci.

Nadamo se da smo nekome pomogli. Ubuduće će naš servis davati ovakve savete kako možete nešto uraditi a da ne plaćate.

 

www.servisracunara.co

 

 

 

 

 

 


Prijavite se da biste objavili novi komentar
servis-racunara
Na vrhu ima dovoljno mesta, ali samo ako se krene na dna