Političke stranke potrošile dovoljno za otvaranje 10 fabrika

Kategorija: Glavna
Tagovi: Izbori 2012, Izbori U Srbiji, Rts1, Rts2, Prva, Pink, B92, Rtv, Studio B, Avala, B92 Info, Happy Tv, Rtv1, Boris Tadić, Čedomir Jovanović

Da se političke partije finansiraju iz crnih fondova potvrđuje i najnoviji monitoring finansiranja izborne kampanje koji je uradila organizacija „Transparentnost Srbija“, a koji nedvosmisleno dokazuje da su stranke u izbornoj kampanji na reklamiranje potrošile mnogo više novca nego što su imale na raspolaganju iz državnog budžeta i od prijavljenih donacija!

Samo na televizijsko oglašavanje potrošeno je gotovo tri puta više novca nego na oglašavanje za prethodne parlamentarne izbore.

- Postoji mogućnost da su stranke imale mnogo malih donacija, koje ne moraju da prijave, što je malo verovatno. Možda su stranke imale neka zaostala sredstva odranije, što je još manje verovatno. Onda ostaju još samo krediti - rekao je Nemanja Nenadić, programski direktor „Transparentnosti Srbija“, i dodao da postoje brojna pitanja na koja treba odgovoriti.

Nenadić je rekao da nije svejedno kako se i pod kojim uslovima uzimaju ti krediti i kako će se vraćati jer to ostavlja mogućnost za razne uticaje na donosioce političkih odluka.

„Transparentnost“ je procenu obavila na osnovu podataka o zvaničnim cenovnicima i vremenu oglašavanja iz Agencije „AGB Nilsen“. Prikaz obuhvata televizije RTS1, RTS2, „Prva“, „Pink“, B92, RTV, Studio B, „Avala“, „B92 Info“, „Hepi“ i RTV1. Monitoring je počeo 26. marta, a uzorak je obuhvatio dešavanja u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i 20 drugih gradova i opština.

Ujedinjeni regioni Srbije zatražili su od „Transparentnosti Srbija“ da još jednom prebroje koliko su koja izborna lista i predsednički kandidat imali spotova na nacionalnim televizijama i da javnost istinito o tome informišu.

TV spotovi za parlamentarne izbore:

URS 620 miliona
DS 425 miliona
SNS 210 miliona
Preokret 196,5 miliona
SRS 53,6 miliona
PRS 57,8 miliona
DSS 40 miliona

TV spotovi za predsedničke izbore:

Boris Tadić 338 miliona
Čedomir Jovanović 166 miliona
Ivica Dačić 151 milion
Tomislav Nikolić 71 milion

 

(Economy.rs, 13. maj 2012.)

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...