Zaboravite ove it savete

Kategorija: Glavna
Tagovi: It, Racunari.., Kompjuteri, Saveti, Mp3, Zvuk, Apple, Baterija, Virusi

Korisnici laptopova, tablet računara i pametnih telefona često se susreću sa "poznavaocima" tehnike koji darežljivo nude savete za "pravilnu" upotrebu ovih uređaja. Neke savete trebalo bi odmah "baciti u vodu".

 

Evo koji IT saveti nemaju osnova, a često ih se pridržavamo. Vreme je da ih zaboravite.

 

Uz pomoć nekih programa možete ubrzati rad računara

Ovo je možda jedan od najčešće korišćenih mitova u istoriji kompjutera. Naime, skoro da ne postoji korisnik koji nije pomislio da uz pomoć nekog posebnog programa može da ubrza računar. Žao nam je, ali to ne postoji. U najboljem slučaju, program će ukazati na prave načine kako da ubrzate računar i neće dirati ništa, u najgorem, samo će ga još dodatno usporiti bespotrebnim skeniranjem sistema. Jedini pravi način da ubrzate računar jesu nove i bolje hardverske komponente, piše "Blic".

 

Uvek isprazniti bateriju do kraja pre novog punjenja

Trajanje baterije je jedan od bitnijih faktora kada se bira novi uređaj i ova tehnologija je napredovala značajno u poslednjih nekoliko godina. Ranije kada su korištene nikl-kadmijum baterije korisnik je morao da ih isprazni do kraja zbog efekta pamćenja, odnosno smanjivanja kapaciteta baterije ukoliko nije istrošena. Nova generacija je bazirana na litijumu i kod njih to nije potrebno, ali postoje načini da se poboljša njihovo trajanje, o čemu ćemo pisati u budućnosti.

 

Apple računari ne mogu da budu zaraženi virusom

Dugo je vladalo to mišljenje među korisnicima računara i mnogi još veruju u ispravnost ove tvrdnje, a najbolji pokazatelj koliko greše jeste nedavna informacija da je ogroman broj Mac računara zaražen novim malverom (malware). Možda Apple računari nisu toliko zanimljivi za "proizvođače" virusa kao što je to slučaj sa Windowsom, ali to ne znači da su oni imuni na zaraze. Stoga bi i korisnici Macova trebalo da imaju neki vid zaštite.

 

MP3 format "ubija" kvalitet zvuka

Dok bitrejt (bitrate) može da utiče na kvalitet zvuka fajla koji se sluša, postoji pogrešno mišljenje da može da se čuje razlika između "Flek" (Flac) i MP3 fajlova. "Flek" je format koji je mnogo veći u odnosu na MP3 i stoga ne gubi na kvalitetu. Ipak, ukoliko nemate jako kvalitetne zvučnike, razliku između ova dva fajla teško da ćete moći da primetite.

 

Autor: Mondo.rs 

 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...