Projekat milenijuma: železnički tunel koji će povezati aljasku i sibir

Kategorija: Nauka i tehnologija
Tagovi: Tunel, Železnica, Rusija, Sad, Sibir, Aljaska

Rusija je "revlitalizovala" plan star više od veka. Iako zvuči kao naučna fantastika, vlast u Moskvi planira izgradnju tunela koji će spajati Rusiju i Aljasku. Najslikovitije objašnjenje šta bi taj tunel predstavljao je kada bi zamislili Britanca koji sedne u voz u Londonu i izađe iz njega u Njujorku, piše ruska štampa.


 

Poređenja radi, čuveni tunel ispod La Manša duplo je kraći od ovog između SAD i Rusije. O tunelu, koji bi se zvao Bering, nedavno su dogovarali uticajni ljudi iz Kremlja i Bele kuće, a prema planu Aljaska i Sibir bi bili povezani kroz Beringov prolaz.

Ova železnica prvobitno bi bila namenjena razmeni industrijskih proizvoda, dok će obični putnici morati da sačekaju. Iako bi projekat koštao oko 100 milijаrdi dolаrа, ovakva železnica bi mogla da preveze i 100 miliona tona tereta godišnje, pa bi se brzo isplatila.

Ideja o povezivanju SAD i Rusije postojala je ranije, još za vreme cara Nikolaja II Romanova, koji je maštao o izgradnji ovakvog tunela. U novije vreme, planovi su podrazumevali izgradnju niza visećih mostova preko dva ostrva smeštena između Aljaske i Sibira.


Autor: Economy.rs

 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...