Ne jedite voće ujutro, a testeninu uveče

Kategorija: Zdravlje
Tagovi: Intolerancija, Ishrana, Testenina, Voce

Većina ljudi misli da ujutro treba jesti voće jer ubrzava metabolizam. Međutim, prema rečima dr Ane Gifing, specijaliste anesteziologije i reanimatologije i antiejdžing medicine, takvo mišljenje je pogrešno.

– Voće, kao i slatkiše, treba uzimati onda kad je najniža aktivnost insulina u našem telu, a to je oko 17 časova. Ovakav režim neće poremetiti rad pankreasa, odnosno gušterače, tako da nećete imati prevelike oscilacije u vrednostima šećera u krvi, što će doprineti uravnoteženom metabolizmu. Kad je voće u pitanju, uvek treba voditi računa da je pravilna količina ona koja stane u jednu šaku – kaže dr Gifing.

Ona upozorava da jutarnji i večernji unos voća u organizam podstiče rad pankreasa i dovodi do povećanog izlučivanja insulina i samim tim može doći do bržeg iscrpljivanja ove vredne žlezde. To uvek vodi ka dijabetesu, a treba imati u vidu i činjenicu da Srbi jedu četiri puta više hleba i voća od ostalih Evropljana.

Zbog toga naša sagovornica ističe da je veoma važno znati u koje doba dana treba da jedemo određene namirnice, na čemu zapravo i počiva hrono-nutricija.

 

Testo samo do 15h

Ovaj program ishrane ne podrazumeva brojanje kalorija, merenje namirnica, niti ograničavanje u količini koju unosimo.

– Hrono-nutricija se bazira na pravilnom kombinovanju namirnica u određeno vreme u toku dana. Zavisno od lučenja naših enzima i hormona možemo napraviti idealne obroke, koji će nam pomoći u očuvanju zdravlja, ali i izlečenju mnogih bolesti. Nije isto ako u jedno doba dana jedemo hranu koju prema našem prirodnom ritmu izlučivanja hormona i enzima ne možemo iskoristiti u to određeno doba dana, a mogli bismo imati veliku korist da smo je pojeli nekoliko sati ranije ili kasnije – ističe naša sagovornica.

Tako testenine treba da jedemo do 15 časova jer je do tada najveća aktivnost određenih enzima koji pomažu varenje, pa nećemo dobijati neželjene kilograme. Testeninu ne kombinujte s mesom jer se ona vari u baznoj, a meso u kiseloj sredini. Onda se dobro ne svare ni testenina, ni meso, a posledica toga je nadimanje i težina u stomaku. Pogrešan izbor hrane u određeno doba dana dovodi do zatrovanosti ćelija, što vremenom izaziva razne bolesti, a pre svega dijabetes i povećan nivo triglicerida i holesterola u krvi.

 

Uradite test intolerancije

Da bi režim hrono-ishrane dao najbolje rezultate, potrebno je prvo uraditi testiranje netolerancije na hranu.

– Uvek kažem da je intolerancija na hranu tihi ubica. Ako jedemo hranu koju ne tolerišemo dobro, za 24 ili 48 sati osetićemo glavobolju, gorušicu ili poremećaje u stolici. Međutim, najgore od svega je to da, što duže jedemo namirnice na koje smo intolerantni, razvijamo i veoma ozbiljne bolesti. Zbog toga je dobro uraditi test intolerancije na hranu i to putem biorezonantnih talasa jer je testiranje po krvnim grupama odavno prevaziđeno. Testiranjem biorezonantnim talasima, koje košta oko 5.000 dinara, dobija se rezultat za više od 350 različitih namirnica.

 

Osnovna pravila hrono-ishrane

• Nikada ne preskačite doručak
• Ne pijte kafu pre doručka, već posle ovog obroka. Pre doručka možete popiti biljni čaj
• Između obroka pravite razmak od najmanje četiri sata
• Nikada ne kombinujte proteine i ugljene hidrate, što znači da meso i krompir, hleb ili testenina nisu dobra kombinacija
• Ne jedite ništa sat-dva pre spavanja, dok ujutru sve do 11 časova možete jesti sve što poželite

 

Autor: Economy.rs, Blic.rs)

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...