Android i ios dominiraju na tržištu

Kategorija: Nauka i tehnologija
Tagovi: Android, Ios, Mobilni, Microsoft

Pre samo godinu dana Google Android i Apple iOS, dva vodeća operativna sistema za pametne mobilne telefone, imala su zajedno nešto više od 50 odsto udela na tržištu, danas zauzimaju više od 80 odsto.



Istraživači su ustanovili da je u prvom tromesečju 2012. godine isporučeno 152,3 miliona pametnih telefona. Na 59 odsto tih telefona se nalazi Android, a na 23 odsto telefona je iOS.

U prvom tromesečju 2011. godine ta dva operativna sistema su zauzimala 54,4 odsto tržišta.

Ostatak tržišta zauzimaju Symbian, Blackberry, Linux, Windows 7 i Windows Mobile.

Veliku popularnost Androidu i iOSu je donela kombinacija njihovih naprednih karakteristika i mogućnosti na koje njihovi konkurenti nisu imali pravi odgovor, smatraju analitičari.

Rezultati istraživanja pokazuju da su najveći rast zabeležile isporuke telefona sa Androidom.

U prvom tromesečju ove godine isporučeno je 89,9 miliona pametnih telefona sa ovim operativnim sistemom što predstavlja porast od 145 odsto, budući da je u prvom tromesečju 2011. godine isporučeno 36,7 miliona Android telefona.

Najveći "gubitnici" u ovoj trci su proizvođači telefona sa Symbianom i Blackberryem, čije isporuke su za godinu dana smanjene za 60,6 odsto, odnosno 29,7 odsto.

Što se tiče Microsofta, iako njegovi operativni sistemi imaju skroman udeo na tržištu, isporuke telefona sa Windowsom su u prethodnom periodu porasle za 33 odsto, sa 2,6 miliona u prvom tromesečju 2011. godine, na 3,3 miliona u prvom tromesečju tekuće godine.

 

Autor: Tanjug - Mondo.rs  

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...