Voće i povrće kao lek

Kategorija: Zdravlje
Tagovi: Povrce, Zelena Paprika, Paradajz, Kajsije, Breskve, Lubenice, Dinje, Grozdje, Jagode, Tresnje, Visnje

Profesorica sa Univerziteta Hacettepe, Odsek za ishranu i dijetalne proizvode, doc. dr. Zehra Buyuktuncer Demirel, izjavila je za agenciju Anadolija da konzumacija voća i povrća sprečava brojne bolesti, između ostalog, srčane bolesti, rak kao i neka hronična oboljenja.

- Da bismo potpomogli normalno funkcionisanje našeg organizma te da bismo sprečili nastanak raznih oboljenja, potrebno je da dnevno konzumiramo pet porcija voća. To bi značilo da dnevno moramo pojesti najmanje 400 grama voća i povrća, izjavila je Demirel.

Crveno voće, kao što su jagode, trešnje, višnje i druge vrste sadrže pigmente zvane antosiyanidin. Ovi pigmenti imaju snažno antioksidantsko delovanje, dodala je Demirel.

Slično je i sa crvenim i belim grožđem, koje je isto tako jak antioksidans. Ovo voće ima važnu ulogu u sprečavanju nastanka teških oboljenja, poput raka i bolesti srca.

Lubenica i dinja idealna su hrana za leto. Laykopenin, koji se nalazi u lubenici, također je jak antioksidans.

Žuto voće, poput kajsije i breskve, osim vlakana, kalijuma i vitamina C, sadrži flavanoide i karotenoide. Beta-karoten iz kajsije ima pozitivan uticaj na oči i kožu.

Paradajz obiluje vitaminom C, kao i supstancom zvanom laykopen, koja igra važnu ulogu u borbi protiv bolesti.

Jedan od najbogatijih izvora vitamina C je zelena paprika, istakla je Demirel u razgovoru za agenciju Anadolija.

 

Autor: Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...