Nastaje nova evropska unija?

Kategorija: Aktuelno
Tagovi: Eu, Evropska Unija, Европа

Zvaničnici Evropske unije započeli su dvodnevni samit na kojem će pokušati dogovoriti obrise nove, čvršće ekonomske, fiskalne i političke unije za dugoročnije razdoblje, što podrazumeva i prepuštanje dobrog dela ovlašćenja nacionalnih država u korist zajedničkih institucija oko čega će se teško postići kompromis.

Zvaničnici će se baviti dugoročnom vizijom EU-a, dok s druge strane raste pritisak finansijskih tržišta i evropskih partnera da se hitno pronađe rešenje za dužničku krizu koja se sve više šire. Nakon što su Grčka, Irska i Portugal već u programu međunarodne pomoći, nedavno su Španija i Kipar zatražili pomoć za svoje banke. Kamate koje na svoje dugove plaćaju Španija i Italija postoje sve neizdržljivije i postoji bojazan da se one za neko vreme neće moći finansirati na finansijskim tržištima.

Samit je započeo tradicionalnim susretom s predsednikom Evropskog parlamenta.

U EU-u nameravaju da dogovore Višegodišnji budžetski okvir (MFF) do kraja ove godine, stoga ta tema zasad ne izaziva pažnju. Slično je i s paktom za rast i zapošljavanje, koji je već uglavnom dogovoren i koji predviđa da se oko 130 milijardi evra nepotrošenih sredstava iskoriste za investicije koji bi se podstakao privredni rast.

Tokom radne večere započeće rasprava o izveštaju koje je pripremio predsednik Evropskog veća Herman Van Rompej u saradnji s predsednikom Komisije Hoseom Manuelom Barosom, predsednikom Evropske centralne banke Mario Dragim i šefom evrogrupe Jean-Claude Junckerom. U izveštaju naslovljenom Prema istinskoj ekonomskoj i monetarnoj uniji, nalaze se predlozi za uspostavljanje bankarske, fiskalne, ekonomske i političke unije.

Prema tom dokumentu, zemlje članice evrozone koje krše pravila o visini duga i deficita morale bi pristati na deljenje suvereniteta u budžetskoj politici i prepustiti zajedničkim institucijama u Briselu ovlašćenja da intervenišu u njihove budžete. U izveštaju se daju obrisi buduće arhitekture ekonomske i monetarne unije (EMU) koja se treba konkretizovati tokom sledeće decenije, a to uključuje mogućnost promene evropskih ugovora.

Podrobnija razrada pojedinosti u stvaranju istinske Ekonomske i monetarne unije može se očekivati u izveštaju koje će predsednik Evropskog veća Herman Van Rompej podneti za samit u decembru ove godine, a moguć je i privremeni izveštaj za jesenski samit u oktobru.



Autor: Economy.rs

 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...