Konačno: bez posla u srbiji ostaje 100.000 činovnika

Kategorija: Biznis
Tagovi: Narodna Banka Srbije, Otkaz, Otpuštanje, Fiskalni Savet, Mlađan Dinkić

Rezovi neminovni! Da bi se sprečio kolaps privrede i smanjila javna potrošnja, nova vlada će morati da otpusti do 100.000 zaposlenih u javnom sektoru, od 635.000, koliko ih sada ima, saznaje Kurir.

Otpuštanja će trajati nekoliko godina, a prvi bi bez posla mogli da ostanu zaposleni u državnim agencijama i fondovima, javnim preduzećima, zatim nemedicinsko osoblje, zaposleni u osnovnom obrazovanju, opštinskoj administraciji, ali i radnici u neprivatizovanim društvenim preduzećima.

To su potvrdile i analize i saveti Fiskalnog saveta kako bi se izbegao kolaps ekonomije. Prosečna zarada u državnom sektoru je skoro 40 odsto viša od prosečne zarade u ostatku privrede. Smanjivanjem broja državnih činovnika umanjila bi se izdvajanja iz budžeta za više stotina miliona evra.

Ekonomista Aleksandar Stevanović smatra da je za postavljanje privrede na zdrave osnove neophodno i otpuštanje viška zaposlenih u državnom sektoru.

- Da bi se sprečio kolaps privrede, potrebno je otpustiti višak zaposlenih u državnom sektoru, motivisati one koji ostanu da bolje rade, kao i privatizovati sve što nije privatizovano. Plašim se samo da neće biti otpušteni oni koji bi trebalo, već oni koji nemaju leđa. Rezovi su najpre potrebni u zdravstvu i tu ne mislim na otpuštanje medicinskog osoblja, već menadžera i lekara koji po raznim osnovama primaju milione dinara mesečno - kaže Stevanović.

Za smanjenje birokratije zalaže se i bivši guverner NBS i ministar finansija i ekonomije i lider URS Mlađen Dinkić, koji predlaže ukidanje agencija i državnih organa.

- Uštede bi trebalo prvo napraviti radikalnom sečom birokratije i eliminisanjem nepotrebnih troškova države, ukidanjem agencija i organa - izjavio je Dinkić.

 

Marjanović: Pre otpuštanja smanjenje plata

Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragan Marjanović smatra da je Srbiji dovoljno 200.000 zaposlenih u javnom sektoru, a da ih sada ima 635.000.

- Otpuštanja su potrebna u svim državnim i javnim preduzećima, ali pre toga treba da se napravi strategija i sprovedu reforme. Ne mogu se otpustiti ljudi preko noći i napraviti socijalni haos, već su za to potrebne tri-četiri godine. Pre otpuštanja prvo treba razmišljati o smanjenju plata zaposlenih u javnom sektoru, jer su one tri puta veće od plata u privredi - kaže Marjanović.



Autor: Economy.rs 

 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...