Kriminalci godišnje zarade 870 milijardi dolara

Kategorija: Biznis
Tagovi: Ujedinjene Nacije, Istraživanje, Kriminal, Šverc Droge, Falsifikovanje, Prodaja Oružja, Krijumčarenje

Organizovani kriminal svake godine širom sveta zaradi oko 870 milijardi dolara na osnovu nelegalnih delatnosti kao što su šverc droge, falsifikovanje, prodaja oružja i krijumčarenje migranata, saopštila je kancelarija Ujedinjenih nacija za drogu i organizovani kriminal.

U studiji, čiji je cilj da se podigne svest i podstaknu nacionalne vlade na borbu protiv organizovanog kriminala, navodi se da zarada kriminalaza predstavloja jedan i po odsto svetskog domaćeg bruto proizvoda, ili sedam odsto ukupnog svetskog izvoza.

"Transnacionalni organizovani kriminal ušao je u sve delove sveta, u svaku državu na svetu", rekao je izvršni direktor kancelarije UN za drogu i kriminal Jurij Fedotov.

Prema njegovim rečima, zaustavljanje te pretnje najveći je globalni interes međunarodne zajednice.

Stručnjaci UN izračunali su da kriminalne grupe zarade oko 320 milijardi dolara godišnje prodajom droge, 32 milijarde prodajom "belog roblja" i oko sedam milijardi krijumčarenjem migranata.

Nelegalnom sečom drveća samo u jugoistočnoj Aziji godišnje se zaradi oko tri i po milijarde dolara, a nelegalna prodaja slonovače donosi zaradu od oko 75 miliona dolara.

Pripadnici organizovanog kriminala svake godine zarade oko 250 milijardi dolara zahvaljujući falsifikovanju u svim oblastima, prenosi DPA.



Autor: Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...