Šta stisak ruke govori o vama

Kategorija: Aktuelno
Tagovi: Stisak Ruke, Rukovanje, Uticajnost, Oprez, Ravnopravnost, Bonton

Rukovanje, odnosno pružanje desne ruke u znak pozdrava, seže duboko u prošlost i nekada je nosilo poruku: "Dolazim u miru i bez oružja".

Danas takvo dodirivanje dlanovima ima sasvim drugačije značenje, ali presudno je kod prvog utiska. Prihvaćeno je u svakom kraju sveta i za njega se vezuju različiti običaji.

Rukovanje može da se doživi na tri načina, ističu psiholozi. U prvom slučaju, stisak ruke budi osećaj opreza kada osoba sa kojom se pozdravljate deluje nadmoćnije.

Drugi je osećaj uticajnosti, koji se pojavljuje kada vi imate utisak da ste nadmoćniji i da biste mogli da utičete na osobu sa kojom se rukujete.

Treći je osećaj ravnopravnosti, a sva tri načina su usko povezana sa položajem dlana prilikom rukovanja.

Pozdravljanje uz upotrebu oba dlana, pri čemu jedna osoba rukama poklapa dlan druge se žargonski naziva "rukavica", a često je praktikuju političari. Takav položaj dlanova budi zaštitnički utisak, a primenjuje se kada želite da nekome pokažete da ga poštujete i srdačno doživljavate.

Dlan okrenut na dolje šalje signale nadmoći i dominacije, a nagore podložnosti. Ako želite da osobi sa kojom se rukujete date do znanja da je dominantnija od vas, dlan okrenite blago prema gore. Najlošiji utisak ostavlja slab stisak, mek i mlitav. Jasno odslikava osobe koje nemaju dovoljno samopouzdanja.

Prema bontonu, ruku prvo pruža starija osoba mlađoj, nadređeni podređenom, a žena muškarcu, uz obavezno gledanje u oči. Stisak bi trebalo da bude kratak, a dlanovi u visini laktova.

 

Autor: Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...