Svet je na ivici katastrofe zbog cena hrane

Kategorija: Biznis
Tagovi: Proizvodnja Hrane, Poljoprivreda, Suša, Nestašica Hrane, Fransoa Oland

Francuski predsednik Fransoa Oland ponovo je izašao s predlogom da se oforme rezerve hrane kako cena više ne bi zavisila od stanja na tržištu. Hoće li najrazvijenije zemlje uspeti da se dogovore?


- Razgovaram sa šefovima država i vlada da se zaštitimo od snažnih oscilacija na tržištima u obliku rezervi hrane, kazao je u obraćanju poljoprivrednicima u Reneu francuski predsednik.

- Predlažem da se primenjuju mere upravljanja tržištem i krizom na način da se formiraju strateške zalihe hrane, istaknuo je Oland, a prenosi Reuters.

Velika suša

Francuski predsednik izlazi s ovom idejom nakon što se svet već po treći put nalazi na rubu panike zbog poskupljenja hrane. Skok cena generisan je velikom sušom u Americi i u ključnoj regiji Crnog mora.

Francuska je o zalihama hrane govorila još prošle godine kada je predsedavala grupom G20, no ispalo je da će se to odnositi samo na one zemlje kojima bi zalihe mogle najviše zatrebati.

Oland predlaže osnivanje zaliha samo dan pre objave američkog izveštaja o rodu, a zbog kojeg bi se zvaničnici G20 ponovo mogli naći na hitnom sastanku.



Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...