Advertajzing u srbiji... šta je to?

Kategorija: Biznis
Tagovi: Marketing, Reklame, Noć Reklamoždera, Imlek, Milica Mandić

Ako biste opisali advertajzing tržište i nivo reklama koje se emituju u Srbiji, došli biste do zaključka da su one, iako ne bi smele biti, na nivou celokupne privrede - neinventivne, dosadne, ne prate svetske trendove i što je najvažnije, ne prenose marketinšku poruku ciljnoj grupi.



Doduše, ovom utisku mogla bi da 'kumuje' i činjenica da se uopšte ne razmišlja o targetiranju gledalaca, već se npr. reklamiranje deterdženta vezuje za akcione filmove, dečije čokoladice reklamiraju u terminima posle ponoći, što se sve može videti na nekoliko komercijalnih TV-a. A može se reći, ako neki gledalac u Srbiji ne ustane nakon nekoliko desetina decibela pojačanog tona kada počinju, da je prenos te poruke ipak uspeo.

U takvoj atmosferi, kada se prilikom emitovanja reklama ton stišava ili odrađuje nešto što smo odlagali, održana je još jedna Noć reklamoždera, manifestacija koja bar jedno veče (ponekad) uspe da pokaže kakve bi reklame i advertajzing ideje trebale ustvari da budu.

Nagrada „World Tour“ za reklamu koja se našla u svetskoj selekciji Noći Reklamoždera pripala je kompaniji Imlek i reklami za Jogood.

Ambasadorkom reklamožedera ove godine proglašena je naša zlatna Olimpijka Milica Mandić. Nagradu joj je uručila Mira Spiridonović, direktorka Top Travel Centara, koja je kazala da je svako od nas, kada putujemo i ambasador svoje zemlje.

Priznanje „Hrabro srce“ za one retke rezultate,koji se postižu srcem, otišlo je u ruke našim istaknutim sportistima, paraolimpijcima. Nagrada je uručena Zoranu Mićoviću, predsedniku Paraolimpijskog komiteta Srbije i Draženku Mitroviću, osvajaču srebrne medalje na Igrama u Londonu u bacanju diska.

U kategoriji „Naj dizajn“ trijumfovao je projekat „Packtivity“ koji organizuje izbor za naj dizajn ambalaže Nagradu je primio Dušan Vulović, direktor projekta, a uručila mu je naša priznata slikarka Jelena Blečić.

Publika je bila oduševljena američkim, peruanskim,japanskim, rumunskim reklamama, serijalom reklama posvećen „Star Wars“-u, ali i srpskom reklamom “JOGOOD“ koja se našla u svetskoj turneji.

 

Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...