Bonton: kako se ponašati za stolom

Kategorija: Porodica
Tagovi: Bonton, Rucak, Vecera, Restoran, Ponašanje

Bonton ili lepo ponašanje, predstavlja skup pravila koja mogu pomoći da u svakodnevnom životu i kroz razne situacije budemo pristojni.

Ukoliko želimo da se prijatno osećamo u društvu i da ne uznemiravamo druge ljude oko nas, onda bi se trebali pridržavati nekih pravila lepog ponašanja.

U restoranu

U restoran uvek prvi ulazi muškarac, a iz njega prva izlazi žena. Muškarac preuzima brigu za garderobu, te se može ponuditi pomoći skinuti kaput ženi. Međutim, to bi trebalo napraviti nenametljivo i suptilno, a nikako velikim gestom i uz mnogo pompe. Ukoliko žena zahvali i jednom odbije ponuđeno pomoć, muškarac nikako dalje ne treba da insistira.
- U restoran ulazite i izlazite iz njega bez pozdravljanja, osim kada vas na ulazu pozdravi konobar ili osoblje
- Muškarac bira sto, ali u dogovoru sa ženom. I on nikada neće sesti za stol, dok se njegova partnerka udobno ne smesti
- Konobara poziva isključivo muškarac
- Nakon konsultacije sa ženom, muškarac naručuje piće i hranu. Ukoliko konobar napravi propust, muškarac treba ženi da sipa piće

Savremena žena u restoranu nikada ne bi trebalo da popravlja šminku, ni frizuru. Ukoliko za tim postoji potreba žena treba da prošeta do toaleta i tamo da obavi potrebno. Ukoliko vam se tokom ručka za stolom dogodi neka nezgoda, padne pribor na pod ili prolijete piće, dužnost konobara je da pribor zameni ili donese novi stolnjak. Ne treba da se izvinjavate ili lično intervenišete, nego ljubaznost konobara kasnije nagradite napojnicom.

Plaćanje računa

Kada su muškarac i žena u restoranu, muškarac bi trebao platiti, a ukoliko žena želi da učestvuje u plaćanju računa može mu kasnije ponuditi novac za svoj deo, mada nije nepristojno ni da žena plati ceo račun.

U većim društvima svi bi trebalo ravnomerno da dele trošak za hranu i piće, no ukoliko ste vi pozvali nekoga, tada nikada ne biste trebali da dopustite da ta osoba plati svoj deo. Sve eventualno nastale probleme ne biste trebali rešavati s konobarom, nego se trebate obratiti šefu sale. Svaki restoran ima svoja pravila oblačenja, pa ukoliko su vas odbili zbog odeće nemojte insistirati na večeri u tom restoranu, nego potražite drugi gde su pravila manje stroga. Gledajte druge Kada se govori o ponašanju za stolom, stvar je u svim kulturama slična. Ako ne znate kako se treba ponašati za stolom, automatski ste deklarisani kao stranac, neko ko se izdvaja iz grupe.
Što je društvo zatvorenije, izoliranije ili ekskluzivnije, pravila su jača i naizgled nepromenjiva u svojoj strogoći. Svakako se nije lako snaći kada se nađete “licem u lice” s gomilicom tanjira okruženom mnoštvom viljuški i noževa i kompletom čaša za koje nikada niste sigurni čemu služe. Držite se starog zlatnog pravila: gledajte šta drugi rade i umanjićete mogućnost izlaganja sramoti.

Sitna pravila koja vam mogu sačuvati obraz

U restoran prvi ulazi muškarac
Iz restorana prva izlazi žena
Muškarci odzdravljaju ženi ustajući samo napola
Za stolom muškarac sedi ili preko puta ženi ili s njene leve strane
Konobara poziva muškarac
Žena počinje jesti prva

Za stolom

Žvakanje otvorenih usta, mljackanje, srkanje i škripanje noža po tanjiru najgori je greh. To svako zna, ali pazimo li zaista da takve stvari ne radimo?

Salvetu stavite u krilo nekoliko trenutaka nakon što ste seli. Veće salvete presavijte na pola i takve stavite u krilo; isti je postupak za platnene i papirnate ubruse. Koristite je za lagano upijanje ili tapkanje usana i područja oko njih - mahanje, brisanje stola, nosa ili bilo kojeg drugog dela tela ne dolazi u obzir. Za to služe papirnate maramice i to se radi nakon što ste se udaljili od stola. Salveta se na kraju jela stavlja levo od tanjira s mrljama okrenutim na unutra jer se iste ne bi trebale videti. Nekada će vam na kraju obroka ponuditi vrući peškir. Njime obrišite ruke i usta. Ako je korpica s hlebom u vašoj blizini - ne naginjite se i ne dižite sa stolice - slobodno ponudite pecivom ostale za stolom, a tada sebe; položite ga na tanjirić za hleb i nožem za maslac sebi odsecite komadić koji ćete staviti pored peciva. Na taj se tanjirić smeju staviti i ostali slani/slatki namazi.
Pecivo, tj. hleb nikada ne grizite, već lagano lomite komadiće veličine zalogaja koje potom možete namazati maslacem i tada staviti u usta. Nož kojim mažete ne sme doći u dodir s onime što je bilo u kontaktu s vašim ustima. Maslac i namaze mažete na tanjiriću, ne u vazduhu. Ne uzimajte zadnji komad hleba iz korpice bez da ste prethodno pitali druge žele li ga. Jedna vam ruka uvek mora biti slobodna, pa nemojte u jednoj držati komad hleba, a u drugoj čašu ili ići viljuškom k ustima. Ako je na stolu poslužena vekna hleba u komadu, tada je domaćin treba narezati na tri do četiri komada i ostaviti na dasci koja se potom šalje stolom; ako se radi o ležernijoj večeri, tada je sme naseći onaj ko joj je najbliži. Predjela se jedu malom viljuškom koja se nalazi levo od veće kojom se jede sledeći obrok. Pribor za jelo se uvek koristi od spolja ka unutra sve do glavnog tanjira. Ako ste za predjelo dobili supu, poslužitelj će kašiku doneti s njom ili će se već nalaziti desno od noža, odnosno noževa zavisno do broja sledova.


Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...