Zeleni i crni čaj čuvaju srce

Kategorija: Zdravlje
Tagovi: Zeleni Čaj, Crni Čaj, Kardiovaskularna Oboljenja

Svakodnevno konzumiranje zelenog ili crnog čaja deluje protiv kardiovaskularnih oboljenja, zbog velike doze antioksidanasa flavonoida, pokazali su rezultati naučnih istraživanja. 


"Potrebne su tri šolje dnevno tih čajeva da bi došlo do pozitivnih efekata", rekla je An-Mari Rusel, profesorka biohemije na Univerzitetu Žozef Furije u Grenoblu, na jugostoku Francuske, na Evropskim danima Francuskog kardiološkog udruženja, kardiološkom kongresu u Parizu.

Različita međunarodna istraživanja objavljena poslednjih godina, pokazala su da bi ti čajevi, osim smanjenja opasnosti od razvoja različitih kardiovaskularnih oboljenja, mogli da utiču i na sprečavanje dijabetesa i gojaznosti, kao i na smanjenje nivoa holesterola i triglicerida (druga vrsta lipida-masti) i na insulinsku otpornost (ona se manifestuje time da organizam slabije iskorišćava šećer, što utiče na pojavu dijabetesa tipa 2 - "starački dijabetes"), preneli su danas francuski mediji.

"Ne sme se, međutim, u te čajeve dodavati šecer ili mleko, jer se tako potire ili u velikoj meri smanjuje njihovo pozitivno dejstvo", upozorila je Ruselova.

Trudnice ne bi trebalo da piju više od tri šolje tih čajeva dnevno, jer u velikim dozama, kod nekih osoba, oni remete apsorpciju gvožđa u organizmu.

"Iz predostrožnosti, a i kada se zdravorazumski sagleda, nepotrebno je piti litar čaja dnevno", dodala je Ruselova.

(Mondo, Tanjug) 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...