Ne zavaravajte se "lajt" cigaretama

Kategorija: Glavna
Tagovi: Pusenje, Cigarete, Lajt, Light, Majl, Mild

Poplav "lajt" i "majld" cigareta posebno je pogubna za žene - razblaženi dim takvih cigareta uvlače dublje u pluća kako bi postigli apsorpciju nikotina na koju su navikli. 


Žene pušači u SAD su danas izložene većem riziku od raka pluća i drugih bolesti, koje se dovode u vezu sa duvanom, nego bilo kad poslednjih decenija, ukazuje jedna nova američka studija.

Analiza slučajeva više od 2,2 miliona osoba starosti od 55 godina naviše, pokazuje da su žene koje su pušile šezdesetih godina prošlog veka bile pod 2,7 puta većim rizikom od raka pluća nego one koje nikad nisu pušile. Današnje žene pušači su, međutim, pod čak 25,7 puta većim rizikom od kancera pluća nego one koje nikada nisu pušile.

Povećani rizik od pušenja je takav da premašuje efekte napretka u medicini, koji su u poslednjih pola veka omogućili produženje životnog veka kod nepušačke populacije, zaključuje američki tim.

Vođa studije, Majkl Tun, doskorašnji potpredsednik Američkog udruženja za rak, ističe da je zabrinjavajuće to što se "oštar rast rizika za žene pušače nastavlja decenijama pošto su jasno utvrđene ozbiljne opasnosti koje pušenje sobom nosi".

Takav trend on delimično objašnjava poplavom "lajt" i "majld" cigareta, čija su marketinška ciljna grupa bile baš žene. Tun objašnjava da pušači razblaženi dim takvih cigareta uvlače dublje u pluća kako bi postigli apsorpciju nikotina na koju su navikli.

Tun ističe da rezultati ove studije imaju značajne implikacije za mnoge zemlje u razvoju, u kojima se pušenje raširilo kasnije nego u SAD jer se pokazalo da "epidemija" bolesti i smrtnih slučajeva, koji su posledica duvana, progresivno napreduje tokom decenija, da bi se najviše ispoljila pedeset i više godina pošto se u nekoj zemlji raširila moda pušenja među adolescentima.

Ohrabrujuća poruka ove studije je to što je potvrdila da ostavljanje pušenja u bilo kojem životnom dobu dramatično smanjuje smrtnost od svih značajnijih bolesti koje se dovode u vezu sa duvanom.

Tako pušači koji ostave cigarete pre 40. godine, praktično gotovo uopšte nisu podložni povećanoj smrtnosti.

(Mondo.rs, Tanjug)      

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...