Mirođija - savršen miris i ukus za svaku čorbu

Kategorija: Zdravlje
Tagovi: Mirodjija, Corbe, Kalcijum, Corba

Mirođija se koristi od pamtiveka. Danas se koristi u salatama, supama, jelima, a nezaobilazan je sastojak turšije, naročito ako je potrebno ukiseliti krastavce.

Sjajan je dodatak koji jelu da poseban ukus, a pri tom gotovo ne utiče na kalorijsku vrednost. Odlično se slaže sa graškom, krastavcem i jogurtom, ribom, svinjskim mesom.

 

Iako se ova biljka najčešće koristi kao začin, nutricionisti skreću pažnju na njene sposobnosti na polju zaštite organizma od raznih „napada".

Zahvaljujući samo visokom sadržaju kalcijuma, mirođija u svežem obliku trebalo bi da bude što češće na trpezi. Na taj način mogu se ojačati kosti pa čak i sprečiti napredovanje osteoporoze.

Među korisnim svojstvima ove aromatične biljke je i blago antibakterijsko dejstvo, što može dobro doći u borbi protiv unutrašnjih i spoljašnjih upala.

U starijim kulturama prah od pečenih semenčica mirođije stavljan je na rane kako bi se sprečila infekcija. Voće i povrće jarkih boja obiluju zaštitnim materijama, posebno efikasnih protiv slobodnih radikala.

Zelena mirođija može da aktivira procese eliminacije tih štetnih molekula, čime se smanjuje rizik od srčanog udara, raka, i mnogih drugih bolesti.

Još od antičkih vremena čaj od sveže mirođije koristi se za lečenje glavobolje. Kao efikasnija varijanta može se koristiti i sveže ceđen sok.

Regulacija nivoa želudačne kiseline, umirujuće dejstvo na celo telo, ali i iritiran stomak i prevencija dijareje takođe su svojstva zbog kojih stručnjaci savetuju zelene listiće u salati ili jelu.

 

Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...