Evo šta nas čeka do 2030.

Kategorija: Nauka i tehnologija
Tagovi: Budućnost, Tehnologija, Moć, Promena, Dominacija

Nove tehnologije, sve manji resursi i eksplozivan rast stanovništva u idućih 18 godina izmeniće ravnotežu moći, procenjuju stručnjaci 16 obaveštajnih agencija SAD. 

U izveštaju se navodi da će ti događaji izmeniti ravnotežu moći i dovesti do radikalnih ekonomskih i političkih promena, a sve će se događati neverovatnom brzinom.



Ovo su prognoze američkog Nacionalnog obaveštajnog veća sastavljenog od mišljenja svih 16 obaveštajnih agencija SAD.

Prema pisanju "Bloomberga", ta organizacija na 140 stranica navodi sve opasnosti koje bi tokom narednog razdoblja mogle da se pojave pred nacijama i privredom.

Te promene uzrokovaće četiri "megatrenda" koji, prema američkim obaveštajnim analitičarima, transformišu svet u kom živimo.

Najbitniji trend je kraj američke dominacije svetom, slede - rast moći pojedinaca u odnosu na države, jačanje srednje klase čiji zahtevi "drmaju" vlade kao i veliki problemi nestašica vode, hrane i energije.

"Nalazimo se na ključnom raskršču ljudske istorije. Želimo da podstaknemo one koji donose odluke, bilo u vladi ili izvan nje, da razmišljaju i planiraju dugoročno, kako se negativne budućnosti ne bi pojavile i kako bi one pozitivne imale više šansi", piše predsednik Veća Kritofer Kojm.

Izveštaj, čiji je glavni autor savetnik NIC-a Metju Barovs, plod je rada koji je trajao 18 meseci i sastojao se i od razgovora s akademicima, istraživačkim institutima, političkim vođama i korporacijama iz EU i još 14 zemalja.

Proteklo je razdoblje u kojima su glavnu ulogu imali tehnološki napredak, migracije i ratovi. Ono što će najpre oblikovati uticaj "megatrendova" u sledećem razdoblju je globalna privreda koja je vrlo osetljiva na krize i velike razlike između nacionalnih ekonomskih sistema.

Tu je i rast srednje klase, širi pristup novim tehnologijama, promene u ekonomskoj moći, starenje stanovništva, urbanizacija, veća potražnja vode i hrane i američki problemi sa energijom.

Kao jednu od promena autori izveštaja navode pomak ekonomskog uticaja prema istočnim i južnim zemljama. Očekuje se da će do 2030. godine američki, evropski i japanski udeo u prihodima na svetskom nivou pasti ispod 50 odsto, prenosi "Bloomberg".

 

Mondo.rs 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...