Kako uštedeti gorivo?

Kategorija: Aktuelno
Tagovi: Gorivo, Ušteda Goriva

Rastuće cene goriva prisilile su nas da počnemo razmišljati o tome kako smanjiti potrošnju svog automobila da bismo ređe bili posetioci benzinskih pumpi. Na koje sve načine možemo smanjiti potrošnju?

 

Uz pretpostavku da vam je automobil tehnički ispravan, možemo koristiti mnogo različitih načina, od onih koji su nam se u neka srećnija vremena činili banalnim pa do onih radikalnijih.

Umerena vožnja

Među njima, najvažniji je način vožnje. Svako bi trebao znati da ćete, ako želite biti agresivni i gaziti po papučici gasa, trošiti više goriva. Umerena vožnja bez previše maltretiranja pedala gasa i kočnice, pak, vodi ka umerenijoj potrošnji. Isto važi i za kretanje iz mesta. Previše gasa i previče držanja kvačila nije ekonomično.
Takođe, potrošnju ćete umanjiti i tako što ćete motor pri promeni brzine što kraće držati u neutralnom položaju. Jednostavno rečeno, što pre promenite brzinu i obavite "posao" s kvačilom, to ćete manje goriva baciti niz reku. Isto tako, neophodno je u svakoj brzini držati vozilo na optimalnom obrtnom momentu.
Dok ćete po gradu zbog uslova vožnje češće menjati brzine, na otvorenom nastojte po postizanju željene brzine što manje koristiti kočnicu.

Dalje, opštepoznata je činjanica da, što vam je više potrošača u automobilu uključeno, gorivo brže ide. Ako vam nisu neophodni, isključite klima-uređaj, grejanje sjedišta (ako ga imate) i slične potrošače koji povećavaju potrošnju.

Filter i svećice

Dakako, možete raditi sve kako treba, ali da automobil, jednostavno, troši više nego što bi trebao. Uzroci su različiti, od vazdušnog filtera i guma pa do svećica. Filteri se mogu zaprljati i dovesti do manjeg protoka vazduha u motor što vodi ka lošijem sagorevanju u cilindrima, a samim tim i većoj potrošnji.
Dalje, gume mogu traćiti gorivo ako nisu dobro napumpane, ali i ako imaju veće trenje. Loše svećice, pak, mogu ugroziti sagorevanje u cilindrima pa i rad motora, a rezultat je veća potrošnja.
Ne treba ni spominjati da je potrebno iz automobila izbaciti stvari koje ne služe ničemu, jer one povećavaju masu automobila.

Dobro je znati

U gradskoj vožnji što češće menjajte stepene prenosa. Loša kompresija povećava potrošnju goriva čak i do 20 posto.

Gorivo leti isparava

Zanimljivo je da su i vreme i način sipanja goriva važni za njegovu štednju. Naime, leti ne bi trebalo puniti rezervoar do vrha, jer će gorivo izlapeti.

Sipajte gorivo ujutro jer je ono zbog niže temperature gušće. Banalno, ali istinito.

 

Economy.rs 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...