Kućni ljubimci - idealni prijatelji vaše dece

Kategorija: Porodica
Tagovi: Kućni Ljubimci, Pas, Macka, Imunitet, Odgovornost, Stres, Razvod, Fizička Aktivnost

 

Mnogi ljudi vole osećaj koji im pružaju ljubimci u njihovom domu. Neki čak i spavaju u istom krevetu s ljubimcima.

Najpopularnije vrste ljubimaca su pas i mačka, ali ne smemo zaboraviti i na ostale vrste kao što su papagaji, glodari ili ribice.



Nezavisno od vrste kućnog ljubimca, oni su dobri za vaš dom i vašu decu, a stručnjaci ističu najvažnije prednosti.

Povećavaju razinu fizičke aktivnosti

Gojaznost među decom je sve češća, a kućni ljubimci će podstaći dete na aktivnost. Tako će na primer pas podstaći dete na šetnju i trčanje. O ljubimcima se treba brinuti, treba ih njegovati i hraniti, a za sve to je potrebno utrošiti energiju.

Poboljšavaju emocionalno zdravlje

Dokazano je da kućni ljubimci opuštaju, smanjuju nivo hormona stresa (kortizola) u telu i povećavaju oslobađanje hormona sreće. Ako vaše dete prolazi kroz teško razdoblje (razvod, smrt u porodici) dobar izbor bi bio dovesti kućnog ljubimca u dom kako bi se smanjio rizik od nastanka depresije.

Razvijaju odgovornost

Većina dece će razviti osećaj odgovornosti uz pomoć kućnog ljubimca. Svakodnevna briga o ljubimcu (hranjenje, čišćenje) će s vremenom detetu razviti potrebu da pomaže okolini.

Imunitet

 

Naučnici su dokazali da deca koja su okružena ljubimcima imaju znatno manji rizik od nastanka alergija pa imaju znatno jači imunološki sistem. Odlično je to što se smanjenjem nivoa stresa imunitet još više jača, a ljubimci smanjuju stres te ujedno jačaju imunitet.

 

Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...