Novak Đoković osmi najbogatiji sportista na oi

Kategorija: Sport
Tagovi: Olimpijske Igre, London, Najbogatiji Sportisti, Novak Djokovic!, Sergio Tacchini, Uniqlo, Li Na, Mercedes-Benz, Samsung, Usain Bolt, Puma, Nike, Mcdonalds, Coca-Cola, Rolex

Sudeći po najsvežijim listama zarade, gazde bi morali biti NBA košarkaši i najbolji teniseri sveta, baš oni koji tradicionalno zaobilaze smeštaj u okruženju ostalih olimpijaca.


NBA košarkaši su, zahvaljujući osmocifrenim ugovorima u dolarima i odličnim sponzorskim deal-ovima, uverljivo najbogatiji olimpijci. Četvorica iz novog američkog Dream Teama nalaze se među desetoricom, još dvojica su odmah uz njih (Williams i Paul), a blizu je i najbogatiji španski košarkaš Pau Gasol.

LeBron Džejms

Ukupna zarada: 53 miliona dolara
plata: 13 miliona
sponzori: 40 miliona
Nakon što je konačno osvojio prsten, King James dolazi u London kao olimpijac s najvišim godišnjim prihodima. Sponzorski ugovori s Nikeom, McDonald’som, Coca-Colom... pretvorili su ga u fabriku novca i četvrtog najplaćenijeg sportistu današnjice. Potpisivanjem novih ugovora širi se i na azijsko tržište koje bi mu trebalo doneti nove milione.

Rodžer Federer

Ukupna zarada: 52,7 miliona dolara
turnirska zarada: 7,7 miliona
sponzori: 45 miliona
Njegov sponzorski portfelj možda je i najbogatiji u svetu sporta s obzirom na to da mu “kreditni rejting” održavaju dugogodišnji ugovori s Nikeom, Rolexom, Wilsonom, Credit Suisseom... S titulom najboljeg tenisera sveta vraća se u dnevni boravak, All England Club, po jedan od retkih naslova koji mu nedostaje - zlatnu olimpijsku medalju u pojedinačnoj konkurenciji.

Kobe Brajant

Ukupna zarada: 52,3 miliona dolara
plata: 20,3 miliona
sponzori: 32 miliona
Iako mu je lockout uzeo pet miliona dolara od njegove rekordne plate, Kobe i dalje ima najbogatiji ugovor u NBA-u. Hoće li u Londonu pokušati zakrpati rupu u kućnom budžetu nastalu obustavom rada na početku sezone? Motiv “američkih osvetnika” je dokazivanje da je poređenje s originalnim Dream Teamom ipak moguća pa novac ne bi trebao imati veze s odlaskom u London.

Rafael Nadal

Ukupna zarada: 33,2 miliona dolara
turnirska zarada: 8,2 miliona
sponzori: 25 miliona
Iako je trenutno njegov nastup u Londonu na staklenim nogama, odnosno staklenim kolenima, Nadal bi trebao mahati zastavom na otvaranju i u Wimbledonu braniti pekinško zlato. Srećom po njega, Lukaš Rosol za tu nedelju već ima druge planove pa neće ni turistički do SW19. Bilo bi zanimljivo videti Rafinu facu da se Čehov duh pojavi na centralnom terenu...

Marija Šarapova

Ukupna zarada: 27,9 miliona dolara
turnirska zarada: 5,9 miliona
sponzori: 22 miliona
“Sibirska tigrica” je najbolje plaćena sportistkinja sveta zahvaljujući bogatim ugovorima s Evianom, Headom, Nikeom, Samsungom, Tag Heuerom... S obzirom na to da sve što dotakne pretvara u zlato, morala bi biti jedan od favorita i na Igrama, a feštu bi mogla odraditi u novoj firmi koja će joj dodatno povećati zaradu. Lanac Suparpova baviće se proizvodnjom slatkiša.

Kevin Durant

Ukupna zarada: 25,5 miliona dolara
plata: 12,5 miliona
sponzori: 13 miliona
S imidžem trostrukog najboljeg NBA strelca nije mogao izgubiti mesto na ovoj listi. Odradio je tek prvu godinu ugovora s Oklahomom, od pet potpisanih, “teškog” 85 miliona dolara. Najveći sponzorski ugovor je potpisao s Nikeom, a s obzirom na to da bi u sledećih sedam godina od njega trebao zaraditi više od 70 miliona dolara, i dalje će se vrteti u rubrici najplaćenijih sportista (i olimpijaca?) sveta.

Karmelo Entoni

Ukupna zarada: 22,9 miliona dolara
plata: 14,9 miliona
sponzori: 8 miliona
Prošle je godine u forsiranom tradeu Denver Nuggetse zamenio New York Knicksima i potpisao trogodišnji ugovor vredan gotovo 45 miliona dolara uz opciju produženja i na četvrtu sezonu u kojoj bi zaradio 24 miliona. S obzirom na to da i njegova prijatelja Didija Drapera očekuje potpisivanje ugovora života s Realom, party uoči sezone morao bi ići na račun hrvatskog reprezentativca.

Novak Đoković

Ukupna zarada: 20,6 miliona dolara
turnirska zarada: 11,6 miliona
sponzori: 9 miliona
Nakon sezone iz snova u 2011., Đoković se uspeo na listi najplaćenijih sportista sveta, iako je još daleko od Federera i Nadala kada su sponzorski ugovori u pitanju. Sergio Tacchini je zamenio japanskim dobavljačem odeće Uniqlom jer Italijani nisu plaćali bonuse u skladu s Novakovim rezultatima. U Londonu će napadati zlato i povratak na svetski broj 1.

Usain Bolt

Ukupna zarada: 20,3 miliona dolara
zarada od takmičenja: 0,3 miliona
sponzori: 20 miliona
Najveća zvezda Olimpijskih igara, čiji se lik koristi u promociji Londona gde god se stigne, bio bi mnogo više na lestvici kada bismo računali novac koji dobija za nastupe. Slično kao i najbolji svetski teniseri, ni Bolt ne trči “džabe”. Najunosniji sponzorski ugovor u istoriji atletike potpisao je s Pumom koja mu godišnje isplaćuje oko devet miliona dolara.

Li Na

Ukupna zarada: 18,4 milina dolara
turnirska zarada: 1,4 miliona
sponzori: 17 miliona
Donedavno je bila samo jedna od Kineskinja koje se vrte na WTA Touru. No, sve su promenila dva Grand Slam finala u 2011., prva u istoriji Kine, a konačno i naslov u Roland Garrosu. Potpisanim ugovorima došla je blizu nedodirljivoj Šarapovoj, angažovale su je velike kompanije (Mercedes, Samsung...) za reklamu na ogromnom kineskom tržištu.


Autor: Economy.rs

 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...