Sve što niste znali o olimpijskim igrama

Kategorija: Sport
Tagovi: Olimpijske Igre, London, Šekspir, Boks, Sport, Novinari, Nika, Arcelormittal

U centru pažnje trenutno su Olimpijske igre, a ovo su najzanimljivije činjenice o ovogodišnjim Igrama! Takmičari, stadion, novinari, medalje....zanimljivosti su brojne!

Igre će koštati 10 MILIJARDI funti

Prema poslednjim procenama celokupna organizacija ovogodišnjih Igara iznosiće neverovatnih 10 milijardi funti. Iako je prema prvim procenama trebalo biti utrošeno 'samo' 2,4 milijardi funti, taj iznos višestruko porastao zbog 'nepredviđenih troškova.

Boginja na svim medaljama

Na svakoj medalji osvojenoj na Olimpijskim igrama biće ugravirana grčka boginja sporta Nika.

Ponovo će se okupiti 'Spajsice

Ceremonija zatvaranje Igara održana je 12. avgusta, a javile su se brojna nagađanja da bi se na toj ceremoniji ponovno mogle okupiti legendarne Spice Girls.

London dobio najveći zgradu na javnoj površini

115 metara visok vidikovac ArcelorMittal Orbit sagrađen je unutar Olimpijskog parka i tamo će najverojatnije ostati i nakon Igara. Zahvaljujući dizajnu, Orbit će biti najveća zgrada u Londonu na otvorenom prostoru.

London je prvi grad na svetu koji je treći put domaćin Olimpijskih igara

U Londonu su već dvaput održane Igre, 1908. i 1948. godine. Tehnički, i u Atinu su se tri puta održale Igre, no Međuigre iz 1906. ne računaju se kao službeni olimpijski događaj.

Više od pola svetskog stanovništva prati ovogodišnje Igre

Organizatori procenjuju kako će uživo ili putem malih ekrana Igre pratiti čak 4 milijarde ljudi.

Igre prati više od 20.000 novinara

Sportski događaj godine pratiće više od 20.000 novinara iz svih zemalja sveta. Kompleks u kojem su smešteni velik je kao 6 fudbalskih igrališta.

Olimpijski stadion u Londonu je najmanje težak stadion ikad sagrađen

Osim što je, zahvaljujući materijalu kojim je građen, najlakši stadion ikada sagrađen, u njega je utrošeno 2.500 tona recikliranih čeličnih cevi čime pridonosi i očuvanju prirodne okoline.

Ceremonija otvaranja bila je inspirirana Šekspirovom Olujom

Organizatori su ceremoniju otvaranja Igara nazvali 'Ostrvo čuda', a preuzeta je iz Kalibanovog govora u Šekspirovoj Oluji. Na ostvarenju scenarija je radilo čak 20.000 volontera.

Žene vladaju

Olimpijske igre 2012. godine vrlo značajne za žene i to po dve stvari. Ovo su prve Igre na kojima svaka zemlja učesnica ima barem jednu sportistkinju. Isto tako, od ove godine je ženski boks Olimpijski sport što znači da svi olimpijski sportovi imaju i žensku i mušku konkurenciju.

 

Autor: Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...