Bejbi bum u beogradu!

Kategorija: Aktuelno
Tagovi: Bebe, Novorođenčad, Naralitet, Beograd, Srbija, Rođenje

U Beogradu je prošle godine rođeno 20.109 beba, najviše u poslednjih 28 godina. U porodilištima očekuju da se trend rasta nastavi i 2013. 

Trend porasta nataliteta počeo je pre tri godine, kada Beograđanke sve više počinju da koriste razne oblike pomoći, od finansijske do psihičke podrške, koje sprovodi Uprava grada.

Samo u porodilištu u Višegradskoj u poslednja tri dana rođeno je gotovo 90 beba. Iako je broj dece koja su prošle godine došla na svet veći nego bilo koje druge godine za poslednje tri decenije, u porodilištima očekuju da se trend rasta nastavi i 2013. i da ponovo obore rekord.

To nije slučajno, jer u poslednje tri godine, od kako se beleži povećanje nataliteta, grad Beograd konstantno pomaže trudnicama i porodiljama, koje imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć, tokom trudničkog bolovanja primaju punu platu, dobijaju Bebi pakete, sa neophodnim stvarima u prvim danima po rođenju deteta, a mogu i da ih razmenjuju u okviru akcije Pokloni dalje, a na sva pitanja trudnice dobijaju odgovore putem SMS servisa.

Ni neke tradicionalne akcije poput one da se finansijski pomažu roditelji trojki, četvorki petorki i duplih blizanaca, nisu zaustavljene. Naprotiv, pomoć je rasla, kako je rasla i prosečna beogradska plata.


Bebe su prethodnih godina stizale i u one domove, koji su ih godinama čekali. Roditeljima koji posle prvog pokušaja vantelesne oplodnje nisu uspeli da dobiju dete, grad je omogućio da besplatno probaju i drugi, a potom i treći put. Otvoreno je i Savetovalište za vantelesnu oplodnju.

"Mi, osim finansijski, i na druge načine pomažemo bebama, takođe pokazujemo i brigu o njima i negde im ulivamo sigurnost i poverenje da mogu da se upuste u veliki poduhvat da prošire porodicu", kaže za RTV Studio B zamenica gradonačelnika Tatjana Pašić.

Da su Beograđani sve odlučniji u nameri da postanu roditelji, svedoče i u beogradskim porodilištima.

Prof. Aleksandar Stefanović očekuje da će rezultati biti još bolji. "Radi se o blagom porastu, to možemo da zahvalimo i pokušajima za vantelesnu oplodnju, pa očekujem bolje rezultate i da ove godine proširimo kapacitete u Višegradskoj."

Ove godine će onim parovima koji su već dobili dete kroz program vantelesne oplodnje, Grad Beograd pružiti još jednu besplatnu šansu.

Uspeh procesa vantelesne oplodnje meri se sa onim u najrazvijenijim evropskim zemljama. Uz sve ove dodatne oblike pomoći za mlade roditelje, u Gradu se nadaju da će ova 2013. godina ponovo oboriti rekord u broju rođenjih beba.

Mondo.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...