Čuvajte srce – ne budite zimski ranoranioci!

Kategorija: Zdravlje
Tagovi: Zima, Druženje, Prijatelji, Šetnja, Voć

Omiljene aktivnosti, poput druženja sa prijateljima, udružene sa zdravom ishranom i redovnom fizičkom aktivnošću čuvaju tokom zime srce i krvne sudove. Jutarnje iscrpljivanje svedite na minimum i nemojte sada biti ranoranioci, poručuju stručnjaci!

 

Sa kraćim danima i hladnijim vremenom rizik od smrti usled kardiovaskularnih komplikacija raste za 18 odsto, pokazali su rezultati najnovijih istraživanja. Zaštitite se, poručuju stručnjaci, osećajem sreće i ne odustajte od zdravih navika!

Prema rečima kardiologa Sintije Taik, članice Američkog kardiološkog koledža i Američkog udruženja za zaštitu srca, hladno vreme, više vremena koje provodimo u zatvorenom prostoru, stres, manjak vitamina D i činjenica da više aktivnosti izvodimo po mraku igraju važu ulogu u sveukupnom riziku od problema sa srcem tokom zimskog perioda.

Takođe, srcu teško padaju i praznici, jer se na Božić i Novu godinu javlja najviše kardiovaskularnih tegoba i statistika je najcrnja kada je reč o broju smrti uzrokovanih problemima sa srcem i krvnim sudovima.

Najnoviji rezultati pokazali su da bez obzira na to da li živimo na obali mora gde je uvek toplo ili u planinskim predelima gde zima stegne ranije i ode kasnije, srce isto podnosi zimske mesece.

Ipak, utehu ne tražite u hrani i filmovima, savet je stručnjaka, jer je to opasna kombinacija.

- Nema ničeg lošeg u malom uživanju tokom praznika, ali se morate brzo vratiti na kolosek zdravog načina ishrane i redovnog vežbanja, naglasila je dr Taik podsećajući da zimski jelovnik mora iti bogat svežim voćem i povrćem i proizvodima od celog zrna žitarica.

Krvni pritisak prirodno je malo viši na početku dana, a sada je srcu potrebno da postepeno dostigne „vašu punu brzinu" zato jutarnje iscrpljivanje svedite na minimum i nemojte sada biti ranoranilac.

Još jedan kec iz rukava je i osećaj sreće. Kombinacija letargije, gladi i bezvoljnosti u ovo doba godine nije retkost i može biti rezultat sezonske depresije.

Tu zamku najlakše ćete izbeći tako što ćete uživati što češće u omiljenim aktivnostima poput šetnje ili druženja sa dragim ljudima, savetuju stručnjaci.

 

Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...