Evropski gradovi koje morate posetiti

Categories: uncategorized
Tags: Европа, Turizam, Gradovi, Poseta, Turisti

Ako poželite da putujete ne propustite Olimpijske igre u Londonu, italijansku hranu u Rimu i Firenci, domaće vino u Parizu, češko pivo u Pragu i druge zanimljivosti poznatih gradova Evrope.


Guliver/Getty Images
Evo kojih devet gradova bi trebalo da posetite što pre. 

London, Velika Britanija

Ako želite da vidite London u najboljem svetlu, posetite ga tokom 2012. godine. Ovaj grad će u junu proslaviti dijamantski jubilej svoje kraljice uz obaveznu veliku paradu i flotu od hiljadu brodova na Temzi. 

Tokom jula i avgusta, naravno, sve oči će biti uprte ka Londonu, domaćinu Olimpijskih igara. Biće velika gužva? Svakako. Ali, biće nezaboravno, piše popularni sajt "Tripadvisor". 

Rim, Italija

Rim je jedan od onih gradova u kome možete provesti godine, a da i dalje nosite sa sobom osećaj da niste zagrebali ispod površine i upoznali sve delove grada. Neverovatni istorijski prizori, neprocenjiva umetnost i ukusna hrana nateraće vas da se zaljubite u ovaj grad. 

Pojedite sveže parče pice dok šetate ulicama, kupite mlade jagode na uličnoj pijaci i probajte sve sladolede u gradu, ne biste li pronašli najukusniji. Neko jednostavno mora da se "žrtvuje" i odabere najbolji sladoled. 

Pariz, Francuska

Svi žele da vide ceo celcati Pariz. Kako i ne bi kada je poznat po čuvenom muzeju Luvr, Ajfelovom tornju, katedrali Notr Dam i drugim znamenitostima. 

Međutim, da biste zaista upoznali duh grada, morate da pobegnete od turističkih ruta. Prošetajte i smestite se za sto malog kafea, uživajte u čaši domaćeg vina i posmatrajte svet kako prolazi pokraj vas. 

Istanbul, Turska

Da, da, znamo, Istanbul nije u potpunosti deo Evrope, ali morali smo da ga uvrstimo među gradove koje morate posetiti zbog njegove blizine, istorijskog značaja i šarenila koji nudi. 

Grad na Bosforu je mesto gde su se u miru i u borbi susretale različite kulture i stvarale jednu veliku zajednicu što lako uočava na ulicama širom grada. 

Čuvena Aja Sofija je, na primer, prvo bila crkva, zatim džamija, a danas je muzej. Na ulicama ćete primetiti zgrade koje krasi grčki stil, rimska arhitektura, vizantijske i otomanske odlike.

Barselona, Španija

Ljubitelji arhitekture trebalo bi odmah da se spakuju i zapute u Barselonu. Srednjovekovne i rimske građevine u Gotskoj četvrti prave nesvakidašnji kontrast u odnosu na Gaudijevu maštovitu arhitekturu, na koju ćete nailaziti svuda u gradu. 

Berlin, Nemačka

Berlin je grad sa više lica. Nahranite oči modernom arhitekturom, a zatim posetite mesta koja odišu barokom. Provedite dan u jednom od najboljih zooloških vrtova na svetu, a tokom večeri slušajte neke od najboljih orkestara na svetu. 

Zaljubljenicima u istoriju i radoznalim turistima preporučujemo da posvete vreme i izložbama koje svedoče o stradanjima u Drugom svetskom ratu

Firenca, Italija

Svi su čuli za Vrata raja, Duomo i Mikelanđelovog Davida, ali u Firenci možete upoznati i nestvarne predele i građevine sasvim neočekivano. 

"Upašćete" u prvu katedralu na koju naiđete ne biste li izbegli vrućinu i provesti nekoliko sati uživajući u nestvarno plavoj boji koja krasi zidove. 

Ili će vam se sladoled od kruške toliko dopasti, da ćete poželeti da mu posvetite sonet. Firenca je takvo mesto - čuvar spontanosti. Dok ste tamo, ne propustite zalaske sunca i čuvena vina ovog regiona. 

Prag, Češka

Ok, znamo, svi idu u Prag. Ali, u tome i jeste caka. Prag morate posetiti i upoznati To je grad neobične istorije, zanimljivih prizora i pristupačnih cena što ga čini veoma primamljivom destinacijom. 

Često obnavljani praški dvorac, sinagoge i groblje u Jevrejskoj četvrti su mesta koja ne smete da zaobiđete. 

Želite dobar provod? Noćni život je raznolik. Možete birati od modernih klubova i pivnica do sofisticiranih vinskih barova. 

Dablin, Irska

Lako je voleti Dablin. Gde drugde možete zvanično učiti o lokalnoj istoriji i kulturi obilazeći brojne pabove i uživajući u ukusu piva? Slobodno uđite u neki od lokalnih pabova i prepustite se iskusnim "vodičima". 

Dok ste u gradu ne propustite obilazak Nacionalnog muzeja Irske. Ovaj muzej "čuva" bogatu kolekciju irskih antikviteta koji datiraju još iz 7000. godine pre nove ere. 

 

(Mondo.rs) 

No comment.


Please login to post a comment
tbloger
Blogging is my passion...