Izbegnite "zamke" za turiste

Kategorija: Putovanja
Tagovi: Turizam, Zamka, Turisti, Zamke

Ponekad su prepoznatljive destinacije potpuno komercijalizovane i moglo bi se desiti da, kad konačno stignete na cilj, budete razočarani. 

Neka mesta na ovom svetu prosto bolje izgledaju na Travel Channelu... Ne bi bilo loše da pre puta razmislite da li biste možda grad koji planirate da posetite mogli bolje da doživite ako krenete neutabanim stazicama turiste-početnika.



Njujork je, recimo, jedan od gradova koji bude maštu svakog turiste. Ali, ako želite da osetite duh "centra sveta", bolje bi bilo da zaobiđete Tajms skver i produžite par blokova u bilo kom smeru. Pravi Njujork krije se u malim restoranima i ulicama koje se ne spominju u svakoj američkoj seriji.

Isto važi i za Ajfelovu kulu. Prva slika Pariza, ako se uputite ka njoj, biće turisti koje strpljivo čekaju u redu da bi videli šta ima gore. Pravi Pariz nalazi se dva arondismana dalje, gde možete sa pravim Parižanima da ispijate kapućino, čija pena u ovom gradu iz nekog razloga uvek završi na tacnici.

U Engleskoj, na primer, odlazak dabl-dekerom na Pikadili može biti veliko razočarenje. Ime ovog trga vodi poreklo od latinske reči za "krug", a "pikadil" je vrsta okovratnika koji je bio popularan među lokalnim krojačima u 18. veku. Nema nikakve misterije. To ipak ne sprečava 75 odsto posetilaca da pohrle da potroše pare da bi videli kraj grada u kojem su Englezi već razvili tehniku izbegavanja turista sa foto aparatima. Umesto toga, pokušajte da "uhvatite" nekog domaćeg na Lester skveru, tu još uvek nisu toliko oprezni.

Pokušajte da otkrijete sopstvenu alternativnu atrakciju. To je najbolji način da izbegnete masu oduševljenih turista koji vam mogu pokvariti ugođaj.

Piramide u Gizi jesu impresivne, ali svega će vam biti preko glave ako se budete gurali sa čitavim porodicama koje bi da se slikaju sa kamilom u podnožju Keopsove piramide. Razmotrite mogućnost obilaska Doline kraljeva, i nju su sagradili drevni Egipćani, a tamo je ipak malo manja gužva.

Slično važi i za Rim: umesto da se pobijete sa drugim turistom oko toga na koga je red da baci paricu u Fontanu di Trevi, ponašajte se kao Rimljanin i produžite na espreso u neki od kafića na nekoj drugoj pjaci. Ili, možete izabrati neki u blizini fontane i sa filozofskim mirom posmatrati ostale turiste koji se guraju u gužvi dok vi uživate.

Poenta svakog putovanja trebalo bi da bude duh grada koji ste posetili, zar ne? Da biste to doživeli, morate osetiti kao u njemu žive stvarni ljudi - oni kojima su atrakcije koje privlače turiste iz celog sveta samo deo svakodnevice. Ako se sa putovanja vratite sa osećajem da ste to postigli, onda je to prava stvar.

Mondo.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...