Kako klima-uređaj može da ugrozi zdravlje

Kategorija: Zdravlje
Tagovi: Klima Uređaj, Temperatura, Infekcije, Upala Pluća, Bronhitis, Legionela

Ukoliko je kvalitetan i redovno održavan, klima - uređaj zaista predstavlja spas od nepodnošljivih vrućina, jer osim što hladi, pročišćava vazduh, smanjuje vlažnost i uklanja neprijatne mirise.

Ipak, klima - uređaji često sa sobom nose i određene opasnosti, koje najčešće nastaju zbog neracionalnog podešavanja temperature i nepravilnog održavanja samog uređaja.



Razlika između unutrašnje i spoljne temperature ne bi trebala da bude veća od pet ili šest stepeni, a klima - uređaj bi trebalo čistiti i dezinfikovati barem dva puta godišnje.

To je zbog toga što se u celom uređaju, a ne samo u filteru, skuplja prljavština, gljivice i bakterije, koje mogu prouzrokovati više bolesti.

Uglavnom je reč o različitim vrstama infekcija disajnog sistema (virusne upale pluća i bronhitis), iritacijama sluznice očiju, nosa i grla, kašlju, jakim glavoboljama, umoru i manjku koncentracije.

Najopasnija bakterija koja se može naći u klima-uređaju je legionela, koja uzrokuje legionarsku bolest. Reč je o vrsti upale pluća, a razvija se u vremenu od dva do 10 dana nakon što se udahne ova bakterija.

Bolest počinje slabošću, pospanošću, glavoboljom i povišenom telesnom temperaturom, a može se javiti proliv i suvi kašalj.

Većem riziku od bolesti izloženi su hronični bolesnici, ljudi sa oslabljenim imunitetom, pušači i alkoholičari.

Kako biste izbegli te opasnosti, zatražite stručnu pomoć servisera klima-uređaja, koji će ga očistiti na pravi način, a kod nekih uređaja sami možete oprati filtere u vodi svakih 15-ak dana.

U neodržavana klima-uređajima mogu se nakupljati gljivice, prašina, prljavština životinjskog i biljnog porekla, a sve to može znatno naštetiti ljudima koji pate od alergija i podstaći napade astme.

 

Autor: Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...